×

Liście laurowe i jabłka mają leczniczą moc! Ten napój wzmacnia odporność i poprawia wzrok

Obecnie medycyna jest na tyle rozwinięta, że ma rozwiązanie na prawie każdą dolegliwość. Ale po co od razu faszerować się lekami? Może warto skorzystać z domowych przepisów naszych niezawodnych babć i dziadków! Są sprawdzone, tanie, naturalne i co najważniejsze działają. Połącz ze sobą liść laurowy i jabłko a przekonasz się o ich niesamowitych właściwościach.

Reklama
źródło: youtube

źródło: youtube

Napój z liści laurowych i jabłek

Na co dzień liść laurowy wykorzystuje się raczej jako przyprawa do zup i sosów. Jednak warto wykorzystać jego dobroczynne właściwości również w inny sposób. W połączeniu z jabłkiem ma poprawia wzrok, zmniejsza zapalenie i łagodzi ból.

Dzięki regularnemu spożywaniu tego napoju możemy uporać się z migrenami, bólami stawów, wspomóc układ krążenia i naszą odporność.

Reklama

Jakie właściwości ma jabłko i liść laurowy

źródło: canva

źródło: canva

Jabłko jest bogatym źródłem witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem. Walczy z nadmiarem wolnych rodników, które są odpowiedzialne za przyspieszony proces starzenia. Ponadto doskonale wspomaga nasz układ opornościowy. Natomiast błonnik zawarty w skórce jabłka obniża poziom złego cholesterolu, dlatego warto jeść je ze skórką.

Za to liść laurowy usprawnia układ krwionośny, zmniejsza stres i reguluje ciśnienie krwi. Dodatkowo badania przeprowadzone na Uniwersytecie Nauk Medycznych w Iranie udowodniły wpływ liści laurowych na pomoc w redukcji tkanki tłuszczowej i leczenie kamieni nerkowych.

Reklama
źródło: canva

źródło: canva

Spożywanie tego napoju jest szczególnie wskazane dla osób chorych na astmę lub w przypadku zapalenia oskrzeli.

Przepis na magiczny napój

Pamiętaj, żeby zawsze używać suszonych liści laurowych! Świeże mogą zawierać toksyczne związku.

Przygotuj:
– 3 liście laurowe
– 1 jabłko
– 1 l wody
– opcjonalnie: cynamon i miód

Reklama

Sposób przygotowania:

Wyparz jabłko w gorącej wodzie. Następnie przekrój je i usuń gniazdo nasienne. Pokrój na mniejsze kawałki. Wlej wodę go garnka i doprowadź do wrzenia. Po kolei dodawaj liście, cynamon i gotuj przez 5 minut. Po upływie tego czasu dodaj jabłko, zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem na 10 minut. Następnie przecedź przez sitko i dodaj miodu. Pij pół szklanki codziennie rano na czczo lub wieczorem przed snem. Po upływie 2 tygodni zrób 10 dniową przerwę.

źródło: youtube

źródło: youtube

źródło: youtube

źródło: youtube

źródło: youtube

źródło: youtube

Reklama
Źródła: www.zdrowienapoziomie.pl

Może Cię zainteresować

Reklama