Liście laurowe i jabłka mają leczniczą moc! Ten napój wzmacnia odporność i poprawia wzrok
Obecnie medycyna jest na tyle rozwinięta, że ma rozwiązanie na prawie każdą dolegliwość. Ale po co od razu faszerować się lekami? Może warto skorzystać z domowych przepisów naszych niezawodnych babć i dziadków! Są sprawdzone, tanie, naturalne i co najważniejsze działają. Połącz ze sobą liść laurowy i jabłko a przekonasz się o ich niesamowitych właściwościach.

źródło: youtube
Napój z liści laurowych i jabłek
Na co dzień liść laurowy wykorzystuje się raczej jako przyprawa do zup i sosów. Jednak warto wykorzystać jego dobroczynne właściwości również w inny sposób. W połączeniu z jabłkiem ma poprawia wzrok, zmniejsza zapalenie i łagodzi ból.
Dzięki regularnemu spożywaniu tego napoju możemy uporać się z migrenami, bólami stawów, wspomóc układ krążenia i naszą odporność.
Jakie właściwości ma jabłko i liść laurowy

źródło: canva
Jabłko jest bogatym źródłem witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem. Walczy z nadmiarem wolnych rodników, które są odpowiedzialne za przyspieszony proces starzenia. Ponadto doskonale wspomaga nasz układ opornościowy. Natomiast błonnik zawarty w skórce jabłka obniża poziom złego cholesterolu, dlatego warto jeść je ze skórką.
Za to liść laurowy usprawnia układ krwionośny, zmniejsza stres i reguluje ciśnienie krwi. Dodatkowo badania przeprowadzone na Uniwersytecie Nauk Medycznych w Iranie udowodniły wpływ liści laurowych na pomoc w redukcji tkanki tłuszczowej i leczenie kamieni nerkowych.

źródło: canva
Spożywanie tego napoju jest szczególnie wskazane dla osób chorych na astmę lub w przypadku zapalenia oskrzeli.
Przepis na magiczny napój
Pamiętaj, żeby zawsze używać suszonych liści laurowych! Świeże mogą zawierać toksyczne związku.
Przygotuj:
– 3 liście laurowe
– 1 jabłko
– 1 l wody
– opcjonalnie: cynamon i miód
Sposób przygotowania:
Wyparz jabłko w gorącej wodzie. Następnie przekrój je i usuń gniazdo nasienne. Pokrój na mniejsze kawałki. Wlej wodę go garnka i doprowadź do wrzenia. Po kolei dodawaj liście, cynamon i gotuj przez 5 minut. Po upływie tego czasu dodaj jabłko, zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem na 10 minut. Następnie przecedź przez sitko i dodaj miodu. Pij pół szklanki codziennie rano na czczo lub wieczorem przed snem. Po upływie 2 tygodni zrób 10 dniową przerwę.

źródło: youtube

źródło: youtube

źródło: youtube