Kategorie OdżywianieZdrowie

8 popularnych produktów, których pod żadnym pozorem nie powinno się łączyć z pewnymi lekami

Wiele osób przyjmuje leki na najróżniejsze dolegliwości. Niektórzy przyjmują je sporadycznie, podczas gdy inni muszą brać je regularnie.

Oczywiście niepożądane działanie każdego z nich jest wymienione w recepcie, podobnie jak ostrzeżenia o tym czego nie należy robić. Jednak, czy wiesz, że niektóre produkty, które spożywasz na co dzień również mogą mieć zły wpływ na twoje zdrowie przy łączeniu ich z lekami?

Jak zawsze najlepiej skonsultować się z lekarzem, jednak dowiedz się już teraz jakich produktów należy unikać podczas przyjmowania konkretnych leków.

1. Zażywając leki na ciśnienie, unikaj bananów

leki-2
Leki mogą zwiększyć stężenie potasu w organizmie. Normalnie potas jest dobry dla organizmu, jednak w zbyt dużych ilościach może powodować komplikacje sercowe jak jego nieregularne bicie lub kołatanie.

Inne produkty bogate w potas zielone warzywa, substytuty soli i pomarańcze.

2. Zażywając leki na cholesterol, unikaj grejpfrutów i soku z nich

leki-3
Sok z grejpfrutów może spowodować, że poziom zażywanych leków wzrośnie w krwiobiegu co sprawi, że będziemy bardziej podani na skutki uboczne.

3. Zażywając leki na niewydolność serca, unikaj czarnej lukrecji

leki-4
Czarna lukrecja zawiera substancję chemiczną o nazwie glicyryzyna, która może powodować nieregularne bicie serca, a czasem prowadzić do poważnych powikłań.

Lukrecja również hamuje skuteczność niektórych leków, w tym tych na ciśnienie krwi, leków przeciwzakrzepowych, przeciwbólowych i tabletek antykoncepcyjnych.

4. Zażywając leki przeciwzakrzepowe, unikaj soku żurawinowego

leki-5
Niektóre badania wykazały, że u pacjentów, którzy pili sok z żurawiny przy jednoczesnym przyjmowaniu leków przeciwzakrzepowych, wystąpiło dramatyczne rozrzedzenie krwi, które może prowadzić do poważnych powikłań.

5. Zażywając leki rozrzedzające krew, unikaj szpinaku

leki-6
Szpinak i inne liściaste zielone rośliny zawierające witaminę K mogą zakłócić rozcieńczanie krwi i czynić leki mniej skutecznymi. To z kolei prowadzi do zwiększonego ryzyka krzepnięcia.

Warto również unikać brokuł i innych zielonych warzyw.

6. Zażywając antybiotyki z tetracykliną, unikaj nabiału

leki-7
Zawartość wapnia w nabiale może sprawić, że organizm nie będzie absorbował antybiotyków w poprawny sposób. W rezultacie uczyni to leki mniej skutecznymi.

W rzeczywistości wystarczy odczekać godzinę lub dwie, by dać organizmowi czas na wchłonięcie substancji.

7. Zażywając leki na infekcje bakteryjne, unikaj wędlin

leki-8
Stosowanie tych leków podczas jedzenia żywności zawierającej tyraminę, może spowodować niebezpieczne skoki ciśnienia krwi.

Tyramina występuje w żywności wędzonej, utwardzonej lub sfermentowanej, jak salami, suche kiełbasy i przetworzone sery. Można ją również znaleźć w bananach, awokado, czekoladzie i alkoholu.

8. Zażywając leki na tarczycę, unikaj orzechów włoskich

leki-1
Orzechy włoskie, a także inne produkty bogate w błonnik mogą zapobiec prawidłowej absorpcji leków.

Źródło: littlethings.com | Fotografie: Morgan Swofford