Kategorie Dieta i odchudzanieOdżywianie

Zupa imbirowo-czosnkowa na przeziębienie i grypę. Jest prosta i szybka w przygotowaniu

Panująca za oknem aura nie rozpieszcza, a wręcz przeciwnie, sprawia, że czujemy się nie najlepiej. Statystyki pokazują, że średnio co trzecia osoba skarży się na złe samopoczucie lub gorszy nastrój. Niewiele potrzeba, aby do tego wszystkiego doszedł kaszel, gorączka, bóle głowy czy przekrwienia. Jak sobie z tym radzić? Świetnie sprawdzi się tutaj specjalna, rozgrzewająca zupa, która pomoże zwalczyć Ci przeziębienie.

Zupa imbirowo-czosnkowa, na której punkcie ludzie oszaleli

Ta zupa to istny majstersztyk wśród innych zup. Może pomóc nie tylko w walce z grypą czy przeziębieniem, ale nawet norowirusem. Co więcej, jest prosta w przygotowaniu i nawet jeśli nie potrafisz gotować, z pewnością sobie z nią poradzisz. Wszystko, czego potrzebujesz, to ponad pięćdziesiąt ząbków czosnkowych i kilka innych, naturalnych składników.

Imgur

Właściwości czosnku

O tym, że czosnek ma zbawienne właściwości dla naszego organizmu, wie już chyba każdy. To właśnie dlatego jest uznawany za jeden z najsilniejszych naturalnych składników w walce z wirusami. Swoją skuteczność zawdzięcza związkowi chemicznemu zwanemu allicyną. Badanie przeprowadzone w 2012 roku w Washington State University dowodzi, że związek ten jest 100 razy silniejszy od popularnych antybiotyków w walce z chorobami jelita. Pomaga także obniżyć ciśnienie krwi, poziom cholesterolu, zmniejszyć ryzyko zakrzepów, zapobiega miażdżycy, niszczy wirusy i bakterie wywołujące przeziębienie czy grypę, a także łagodzi biegunkę i inne dolegliwości trawienne.

Pixabay

Przepis na zupę imbirowo-czosnkową

Jak najlepiej spożywać czosnek, aby uzyskać maksymalne korzyści? Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, dlatego ludzie próbują różnych sposobów na włączenie go do swojej diety. Jednym z nich jest genialna zupa imbirowo-czosnkowa.

Składniki

26 nieobranych i 26 obranych ząbków czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne
2 ¼ szklanki pokrojonej cebuli
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ½ łyżeczki świeżego tymianku (posiekanego)
½ szklanki surowego imbiru
½ szklanki mleka kokosowego
Sok z cytryny
3 ½ szklanki organicznego bulionu warzywnego

Pixabay

Sposób przygotowania

Na początku do szklanego naczynia do pieczenia włóż 26 nieobranych ząbków czosnku. Skrop je oliwą z oliwek i posyp solą. Kiedy już to zrobisz, przykryj naczynie folią i włóż je do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na około 45 minut. Naczynie wyjmij, kiedy zobaczysz, że ząbki czosnku mają lekko złotawy kolor. Kiedy ząbki ostygną, wyciśnij je palcami i umieść w małej misce.

W dużym rondlu umieść masło i roztop je na ogniu. Dodaj imbir, tymianek, cebulę i pieprz Cayenne i gotuj wszystko razem przez około 6 minut. Po upływie wyznaczonego czasu od mieszanki dodaj prażone i surowe ząbki czosnku. Gotuj przez kolejne 3 minuty. Następnie wlej do całości bulion warzywny i gotuj na wolnym ogniu przez następne 20 minut. Przecieraj wszystko do momentu aż otrzymasz gładką zupę. Po wszystkim przelej zupę do rondla razem z mlekiem kokosowym i ponownie zagotuj.

Zanim pyszna zupa trafi do Twojego żołądka, przed podaniem dodaj do niej sok z cytryny, który jeszcze bardziej podkreśli jej smak.

Jeśli ją przygotujesz, koniecznie daj znać, jak Ci smakowała!

Źródła: zdroweporadniki.pl
Fotografie: pixabay.com