×

Przepis na pyszną zupę cebulową z czosnkiem. Dzięki niej wzmocnisz swoją odporność

Gdybyśmy zapytali Ciebie o dwa produkty spośród owoców i warzyw, które wybrałbyś w celu wzmocnienia organizmu i poprawy odporności, co by to było? Bez wątpienia w TOP 5 wyborów sporej części z Was znalazłyby się cebula i czosnek. Kombinacja tych dwóch produktów to w końcu naturalne remedium pozwalające na skuteczną walkę z wieloma chorobami, a także połączenie, które sprzyja w utrzymaniu zdrowej, zbilansowanej diety.

Choć smak czosnku i cebuli sam w sobie raczej nie kojarzy się z niczym przyjemnym, okazuje się, że te dwa produkty możemy wykorzystać do przygotowania wyjątkowo smacznej, aromatycznej, a przede wszystkim zbawiennej dla naszego zdrowia zupy. Próbowałeś już zupy cebulowej z czosnkiem?

Odporność organizmu

W dobie pandemii koronawirusa odporność organizmu wydaje się być niezwykle ważna. W końcu to nic innego jak reakcje obronne, których zadaniem jest wyeliminowanie drobnoustrojów, wirusów i bakterii.

Zupa cebulowa z czosnkiem

Zupa cebulowa z czosnkiem to doskonały wybór na wzmocnienie odporności. Co więcej, przygotujesz ją w domu, a co najważniejsze, poradzisz sobie z nią nawet jeśli nie jesteś zapalonym kucharzem. Zupa cebulowa z czosnkiem wyróżnia się na tle innych zup z prostego względu. Główne jej składniki stanowią naturalne antybiotyki, a także charakteryzują się dużą zawartością witamin, minerałów i antyoksydantów. Oprócz wielu zalet zdrowotnych na uwagę zasługuje także jej wspaniały smak, któremu nie sposób się oprzeć.

Zupa cebulowa z czosnkiem – składniki

  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 1 brukiew
  • bulion warzywny (570 ml)
  • łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (30 ml)
  • liść laurowy
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania zupy cebulowej z czosnkiem

  1. Pokrój cebulę w piórka.
  2. Obierz czosnek i zmiażdż go za pomocą wyciskarki do czosnku
  3. Umyj marchew, obierz i pokrój ją na niewielkie kawałki
  4. Wlej oliwę z oliwek do rondelka i podgrzej ją na wolnym ogniu
  5. Dodaj do rondelka przygotowaną wcześniej cebulę, czosnek, marchew i brukiew
  6. Całość podsmażaj do momentu aż się zarumieni
  7. Dodaj sól i pieprz
  8. Po kilku minutach dodaj liść laurowy, musztardę i bulion
  9. Całość dokładnie wymieszaj
  10. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut
  11. Wyjmij liść laurowy
  12. Gotowe!

Jak widzisz, przepis jest prosty w przygotowaniu, za to smak niezastąpiony.

Smacznego!

Źródła: krokdozdrowia.com
Fotografie: Pxfuel (miniatura wpisu), www.pxfuel.com

Może Cię zainteresować