Zrób budyń czekoladowy z awokado. Przyspieszy Twój metabolizm i spowolni procesy starzenia
Budyń to przede wszystkim deser, który większości z nas kojarzy się z dzieciństwem, innym może wakacjami u babci czy a jeszcze innym z podwieczorkiem w przedszkolu. I choć nie należy on do deserów polecanych przez specjalistów do spraw żywienia, okazuje się, że odpowiednio przygotowany, może mieć zbawienne właściwości dla naszego organizmu, zwłaszcza, gdy jego głównym składnikiem będzie awokado.
Właściwości awokado
Zacznijmy od samego awokado, które jest unikalną zawartością składników odżywczych (żelazo, wapń, błonnik, magnez, sód, potas, witamina E, bor, kwas foliowy i witaminy z grupy B), które mogą korzystnie wpłynąć na stan naszego zdrowia – zapewnia silnie działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne, które wzmacnia układ odpornościowy, chroni przed przeciążeniem wątroby i przyrostem masy ciała, stymuluje pracę mózgu, reguluje gospodarkę hormonalną. I choć nie musisz lubić jego smaku, gwarantujemy, że w tym połączeniu zakochasz się rozkosznym smaku. Ponadto miąższ i olej z awokado chronią przed działaniem wolnych rodników, podnosi poziom energii, wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a w konsekwencji hamuje proces starzenia.
Budyń czekoladowy z awokado
Przepis na budyń czekoladowy z awokado
Składniki:
- 3 duże, miękkie awokado
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 5 łyżek mleka kokosowego
- 1 ekstrakt waniliowy
- 2 łyżki miodu
- 1/4 szklanek kakao
Sposób przygotowania:
Bez wątpienia zaletą budyniu czekoladowego z awokado jest prostota w jego przygotowaniu. Jedyna rzecz, jaką musisz zrobić, to wymieszać wszystkie wymienione wyżej składniki w blenderze. Kiedy otrzymasz jednolitą konsystencję, włóż budyń do lodówki na 30 minut. Pyszny, a przede wszystkim zdrowy deser jest gotowy.