8 zmian, które zachodzą w ciele, gdy codziennie jesz owsiankę
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Nie bez powodu dietetycy i lekarze zalecają zdrową owsiankę rano na śniadanie. I wiesz, to działa! Na przykład może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Poznaj 8 powodów, by zacząć jeść owies każdego dnia
Pamiętaj jedna, by owies był wysokiej jakości, przyjazny dla środowiska, wolny od zanieczyszczeń i ciał obcych. Aby urozmaicić smak, dodaj do mieszaniny świeże owoce, orzechy, cynamon, śmietanę lub jogurt o niskiej zawartości tłuszczu.
#1 Będziesz miał piękniejszą, zdrowszą skórę
Owsianka jest idealna do leczenia stanów zapalnych, takich jak egzema lub podrażnienie, a także promuje zdrową skórę. Unikalne właściwości płatków owsianych wynikają z obecności szerokiej gamy witamin i pierwiastków śladowych. Cynk pomaga oczyścić skórę i usunąć toksyny i inne szkodliwe związki. Skutecznie zmniejsza również pory i działa odmładzająco. Żelazo jest jednym z najważniejszych składników odżywczych i nasycenia wilgoci w komórkach skóry. Mangan usuwa obrzęki i stany zapalne, a także przyspiesza gojenie się skóry po ranach, siniakach, oparzeniach i innych mikrouszkodzeniach. Magnez normalizuje krążenie krwi i zapewnia znaczną odnowę komórek skóry.
#2 Twoje mięśnie otrzymają więcej białka
Jedna porcja daje organizmowi 15% zalecanej dziennej ilości białka. Nie zapomnij o witaminie E i przeciwutleniaczach, które przyspieszają regenerację włókien mięśniowych.
#3 Wysokie poziomy przeciwutleniaczy
Owsianka jest bogata w przeciwutleniacze – jednym z nich jest Avenanthramides – który pomaga w zapaleniach i ciśnieniu krwi. Zawiera beta-glukan, który obniża poziom cukru we krwi.
#4 Będziesz pełen energii
Owsianka jest bogata w węglowodany i dostarcza więcej energii dla organizmu. Zaleca się spożywanie lekko suchego owsa, ponieważ będziesz czuć się usatysfakcjonowany przez dłuższy czas, unikając potrzeby innych pokarmów.
#5 Zrzucisz wagę
Codzienne spożywanie płatków owsianych pomaga poprawić metabolizm, przyspieszając utratę wagi. Śniadanie oparte na płatkach owsianych przez długi czas pozwala nam powstrzymać się od nadmiernego spożycia kalorii.
#6 Cholesterol będzie się zmniejszał
Owsy zawierają włókno zwane beta-glukanem, które pomaga obniżyć poziom cholesterolu w organizmie.
Ze względu na kwas linolowy i rozpuszczalny błonnik zawarty w płatkach owsianych pomaga obniżyć poziom trójglicerydów i złego cholesterolu we krwi. Te składniki odżywcze „oczyszczają” resztki tłuszczu ze ścian tętnic i chronią nasze ciało przed rozwojem tak poważnych chorób, jak miażdżyca, zawał serca i udar.
#7 Zmniejszysz ryzyko chorób serca
Owsianka jest bogata w dobre zdrowe tłuszcze i wspiera komórki serca oraz układ krwionośny. Dzięki przeciwutleniaczom obecnym w płatkach owsianych zmniejsza się prawdopodobieństwo uszkodzenia ścianek naczyń krwionośnych przez wolne rodniki.
#8 Pozbędziesz się problemów trawiennych
Eksperci zalecają spożywanie błonnika codziennie – od 25 do 35 gramów – ponieważ jest to idealne dla dobrego trawienia.
Dlatego mąka owsiana jest idealna do codziennej rutyny, nie wspominając o tym, że włókna pomagają utrzymać prawidłowe funkcjonowanie jelit.
Lubisz owsiankę? U mnie od jutra to śniadanie numer 1! Za dużo daje nam korzyści, by z niej nie skorzystać!