Kategorie Zdrowie

11 rzeczy, które każdego dnia robimy źle często nawet nie zdając sobie z tego sprawy

Co kraj to obyczaj. Podczas gdy w niektórych krajach jedzenie podczas oglądania telewizji jest czymś zupełnie normalnym, w innych zakątkach świata podczas jedzenia cała uwaga jest skupiana właśnie na tej jednej czynności. W krajach takich jak Grecja czy Turcja zabrania się spłukiwania papieru toaletowego, podczas gdy w Polsce uważa się takie zachowanie za zupełnie normalne. Są jednak takie nawyki, działania i zachowania, których lepiej unikać lub realizować je w nieco inny sposób, choć nie zawsze jesteśmy tego świadomi.

11 rzeczy, które każdego dnia robimy źle często nawet nie zdając sobie z tego sprawy

#1 Szybkie wypicie szklanki wody po dużym posiłku

Choć teoria, która mówi, że woda mocno rozcieńcza soki żołądkowe, pozostawia wiele do życzenia (zdrowy żołądek posiada bufor kwasu solnego odpowiedzialny za regulację jego ilości), szybkie wypicie szklanki wody tuż po obfitym posiłku może nie być najlepszym pomysłem. Co prawda picie wody jest jak najbardziej zalecane przez dietetyków, nie mniej jednak szybkie wypicie szklanki wody po obfitym posiłku może wywołać uczucie silnego wzdęcia. Powolne picie wody może pomóc uniknąć problemu, jak i odbijania się spowodowanego łapczywym połykaniem powietrza podczas przełykania.

11 rzeczy, które każdego dnia robimy źle często nawet nie zdając sobie z tego sprawy
Wallpaperflare

#2 Picie lodowatej wody

Kto by pomyślał, że picie lodowatej wody może w jakikolwiek zły sposób wpływać na nasz organizm. Poza tym jak oprzeć się szklance zimnej wody w upalny, letni dzień? Istnieją jednak badania, które pokazują, ze picie lodowatej wody pogorszyło objawy problemów trawiennych, a zwłaszcza achalazji, która jest najczęściej rozpoznawaną chorobą motoryczną przełyku. Choć zimna woda sama w sobie nie wywołuje choroby, może powodować zwężenie naczyń krwionośnych, które może być niebezpieczne, zwłaszcza dla osób chorych.

#3 Przechowywanie pomidorów w lodówce

Przechowywać pomidory w lodówce czy też nie? To pytanie z pewnością zadało sobie wielu z Was. Odpowiedź jest jedna: to zależy od tego, jak dojrzałe są już pomidory. Idealna temperatura do przechowywania pomidorów wynosi około 13 stopni Celsjusza. Choć lodówka zapobiegnie rozwojowi pleśni w dojrzałych pomidorach, stracą one przez nią smak, który co prawda można przywrócić poprzez pozostawienie ich przez kilka dnia na blacie. Warto o tym pamiętać.

11 rzeczy, które każdego dnia robimy źle często nawet nie zdając sobie z tego sprawy
Flickr

#4 Spłukiwanie wody przy otwartym sedesie

Tak prosta rzecz, jak spłukiwanie wody w toalecie, może mieć naprawdę duże znaczenie. Za każdym razem, kiedy to robisz, wyobraź sobie, że Twoja toaleta kicha. W konsekwencji znajdujące się w niej bakterie mogą być wyrzucane nawet na odległość 25 cm. Jeśli już nie zamykasz sedesu i z różnych przyczyn nie zamierzasz tego robić, mamy przynajmniej nadzieję, że w jego pobliżu nie znajdują się takie przedmioty, jak chociażby szczoteczka do mycia zębów.

#5 Ciepły prysznic z rana

Kolejne odwieczne pytanie brzmi, czy lepiej wziąć ciepły prysznic rano czy wieczorem? Pewne jest, że poranny prysznic Cię rozbudzi. Nie mniej jednak, jeśli chcesz, aby miał na Twoje ciało lepszy wpływ, warto zadbać o to, aby woda podczas kąpieli była zimniejsza lub co najwyżej letnia. Jeśli natomiast wolisz brać prysznic wieczorem, śmiało możesz kąpać się pod cieplejszą, ale niezbyt gorącą wodą, aby uniknąć przesuszenia skóry. Dobrym rozwiązaniem jest także branie dwóch krótszych pryszniców dziennie w różnych temperaturach wody.

11 rzeczy, które każdego dnia robimy źle często nawet nie zdając sobie z tego sprawy
Pixinio

#6 Podgrzewanie plastikowych pojemników

W zależności od rodzaju plastiku, którego używasz, podgrzewanie go w kuchence mikrofalowej może uwalniać różnego rodzaju chemikalia do Twojego posiłku. Choć niektóre tworzywa sztuczne zostały do tego przystosowane, jeśli nie jesteś pewien, czy Twój pojemnik się do nich zalicza, lepiej zachowaj ostrożność. Poza tym nawet takie pojemniki, które rzekomo są bezpieczne, nie gwarantują, że do posiłku nie przenikną chemikalia. Jeśli już więc musisz coś podgrzać, bezpieczniej będzie, jeśli wcześniej przełożysz swoje danie na talerz.

#7 Korzystanie z patelni teflonowej

Patelnie nieprzywierające są wygodne, ale trzeba wiedzieć, jak i kiedy ich używać. Podgrzewanie teflonu powyżej 260 stopni Celsjusza, co może mieć miejsce np. podczas smażenia steku, może prowadzić do uwalniania szkodliwych cząsteczek. Oczywiście nie oznacza to, że taka patelnia nadaje się jedynie do wyrzucenia. Nic bardziej mylnego. Nie nadaje się jednak do wszystkiego. Dla przykładu, do smażenia mięsa lepiej sprawdzą się patelnie żeliwne lub granitowa. W przypadku tej drugiej trzeba jednak bardziej uważać, aby jej powłoka nie została naruszona.

11 rzeczy, które każdego dnia robimy źle często nawet nie zdając sobie z tego sprawy
Wikimedia Commons

#8 Szybkie jedzenie

Japończycy mają w zwyczaju jeść powoli i wiele wskazuje na to, że jest to jeden z czynników, który pozwala im na zachowanie smukłej sylwetki. Powolne jedzenie sprawi, że będziesz jeść mniej. Szybkie jedzenie z kolei sprawia, że często się przejadamy. Dzieje się tak, ponieważ mózg potrzebuje około 20 minut na zarejestrowanie zawartości żołądka. Może czas najwyższy przerzucić się na pałeczki, aby zacząć jeść wolniej, zwłaszcza, jeśli mamy z tym problem? Niegłupi pomysł.

#9 Picie kawy zaraz po przebudzeniu

Badania pokazują, że czas, w którym pijesz kawę, może faktycznie wpływać na Twoją tolerancję na kofeinę. Hormon stresu (kortyzol) jest odpowiedzialny za pobudzenie i utrzymywanie czujności.Codziennie dochodzi do około 3 szczytów produkcji kortyzolu, z których jeden następuje zaraz po przebudzeniu. Jeśli pijesz kawę podczas tych szczytów, Twoje ciało może przyzwyczaić się do wytwarzania mniejszej ilości kortyzolu.

11 rzeczy, które każdego dnia robimy źle często nawet nie zdając sobie z tego sprawy
Wikimedia Commons

#10 Obieranie bananów od tyłu

Jak obierasz banany? Jeśli kiedykolwiek widziałeś, w jaki sposób małpy obierają banany, być może zauważyłeś, że robią to nieco inaczej niż większość z nas. Obieranie bananów od tyłu jest po prostu łatwiejsze. Jeśli więc następnym razem będziesz mieć ochotę na banana, obróć go do góry nogami, ściśnij końcówkę i zobacz jakie to proste.

#11 Rozpuszczanie cukru w filiżance kawy/herbaty

Wsypujesz cukier do kawy lub herbaty i próbujesz przyspieszyć jego rozpuszczanie okrągłymi ruchami łyżeczki? Choć to najpopularniejszy sposób, wykazano, że ruch liniowy pomoże nam osiągnąć zamierzony efekt szybciej. Poza tym szansa na „rozprysk” kawy lub herbaty jest zdecydowanie mniejsza. Spróbuj i się przekonaj.

Źródła: brightside.me
Fotografie: www.flickr.com