5 faktów przez które picie zielonej herbaty nic Ci nie daje. Nawet kilogramy nie pójdą w dół!
Czy wiesz, że wiele osób pije zieloną herbatę w niewłaściwy sposób? Ty także możesz być jednym z nich! Jeżeli tak, to nie otrzymujesz wszystkich korzyści, które oferuje zielona herbata, ponieważ nie spożywasz jej prawidłowo!
Jeśli chcesz mieć pewność, że każda filiżanka zielonej herbaty, którą zaparzysz, da ci pełny wachlarz jej licznych zalet, przeczytaj ten artykułReklama
Poniżej znajdziesz kilka rzeczy, których nie powinieneś robić w odniesieniu do regularnego spożycia tego ulubionego napoju!
#1 Istnieje kilka powodów, dla których filiżanka zielonej herbaty pita na pusty żołądek nie jest dobrym pomysłem
#1 Po pierwsze może spowodować zgagę, szczególnie jeśli cierpisz na refluks żołądkowy lub refluks żołądkowo-przełykowy. Picie zielonej herbaty na pusty żołądek może wywołać te objawy. Zielona herbata ma odczyn kwaśny i może zwiększyć ilość kwasu w żołądku, który czeka na strawienie jedzenia.
#2 Po drugie, może faktycznie utrudniać prawidłowe trawienie. Co robisz w momencie, gdy doświadczasz głodu? Jesz. Zdaniem ekspertów spożywanie zielonej herbaty przed posiłkami może utrudniać wchłanianie białka i wielu innych składników odżywczych w żywności.
#2 Nie pij zaraz po posiłku
Musi minąć co najmniej pół godziny, zanim zaczniesz napijesz się zielonej herbaty. Dzięki temu składniki odżywczych w spożywanym pożywieniu mogą zostać wchłonięty przez jelita.
#3 Eksperci w konsumpcji zielonej herbaty twierdzą, że długie jej parzenie jest czymś, co może zniszczyć przeciwutleniacze i inne witaminy, a także minerały znajdujące się w zielonej herbacie
Co więcej, długi czas jej parzenia może zniszczyć jej smak i aromat. Zakończ zaparzanie, gdy tylko woda zamieni się w piękny głęboki, zielony kolor. Nadmierne zaparzanie zielonej herbaty nie da Ci jej fenomenalnego smaku.
#4 Nie pij zielonej herbaty, gdy jest gorąca
Może to tylko powodować podrażnienie tkanek miękkich w jamie ustnej. Wrzenie gorącej zielonej herbaty może również zaszkodzić twojemu gardłu, pozostawiając uczucie bolesności i bólu.
Czy wiesz, że przyjmowanie bardzo gorących płynów, a także pokarmów jest uważane za czynnik ryzyka raka jamy ustnej?
Pozwól zielonej herbaty ostygnąć przez chwilę, aby uchronić Cię przed uszkodzeniem jamy ustnej i potencjalnym zachorowaniem na raka.
Pamiętaj o jej prawidłowym zaparzaniu, abyś czerpał z jej picia same korztyści
Często mówi się, że zieloną herbatę parzy się wodą, która jest bliska wrzenia. To błąd! W zależności od jakości herbaty, parzy się ją wodą w temperaturze od 60 do 80°C.