Kategorie Dieta i odchudzanieOdżywianieZdrowie

Marzenie stało się faktem. Stworzyli zdrowszą, mleczną czekoladę

Przeciętny Polak zjada rocznie około 5 kg czekolady. Dużo? To zależy. Dla porównania przeciętny Francuz zjada jej 7 kg, Brytyjczyk 8 kg, Szwajcar 11 kg, a Niemiec 12 kg. Niestety, problem polega na tym, że ten słodki przysmak będący prawdziwą ucztą dla naszych kubków smakowych nie uchodzi za najzdrowszy wybór, a przynajmniej nigdy wcześniej nie uchodziła, aż do teraz…

Zdrową, mleczna czekoladę wzbogaconą antyoksydantami wynaleźli właśnie naukowcy z Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych. Czyżby marzenie wielu ludzi stało się faktem?

Zacznijmy od gorzkiej czekolady

Jakiś czas temu pisaliśmy o 6 powodach, dla których warto jeść gorzką czekoladę. Badania wykazały, że jest ona bogata w przeciwutleniacze, odgrywające istotną rolę w zapobieganiu nowotworów i chorobom serca flawonoidy oraz cenne dla zdrowia składniki odżywcze. Sęk w tym, że nie każdy przepada za gorzką czekoladą, podczas gdy mało kto potrafi oprzeć się jej mlecznemu odpowiednikowi.

Wikimedia Commons

Słodka czekolada także może być zdrowa

Zdrowa, mleczna czekolada, to byłoby to! No i doczekaliśmy się… Eksperci z Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych znaleźli sposób, jak wzbogacić mleczną czekoladę fenolami nie zmieniając przy tym jej rozkosznego smaku. Patent okazuje się być bardzo prosty. Otóż badacze wzbogacili słodką czekoladę o bogate w antyoksydanty skórki orzeszków ziemnych. 

Co roku produkuje się blisko 40 milionów ton orzeszków dziennych. Ponad 60 procent z nich jest prażona do masła orzechowego i słodyczy. Podczas ogrzewania orzeszków w wysokiej temperaturze powstaje odpad w postaci rudej skórki, która otacza orzech wewnątrz skorupy. Po dokładnym przebadaniu wspomnianej skórki okazało się, że 15% jej masy to związki fenolowe, a więc istny fenomen jeśli chodzi o przeciwutleniacze.

Chociaż wyniki są bardzo obiecujące, problem stanowi fakt, że orzeszki ziemne są jednym z głównych alergenów pokarmowych – powiedziała dr Lisa Dean, współautorka badania

Pikist

Na szczęście naukowcy nie próżnują i uspokajają, że dla osób, które mają alergie na orzeszki, również się coś znajdzie. Okazuje się, że ta sama metoda może posłużyć do ekstrakcji fenoli z liści zielonej herbaty lub fusów od kawy. Tym oto sposobem mleczna czekolada będzie miała zbliżone właściwości zdrowotne do właściwości gorzkiej czekolady, o których wspominaliśmy wyżej.

Planujemy dalej badać wykorzystanie skórek orzechów ziemnych, fusów z kawy i innych produktów odpadowych w dodatkowej żywności… – powiedział dr Dean

No cóż, nie pozostaje nam nic innego, jak czekać, aż taka czekolada trafi na półki w polskich sklepach!

Źródła: www.dailymail.co.uk
Fotografie: pxhere.com