Przeciętny Polak zjada rocznie około 5 kg czekolady. Dużo? To zależy. Dla porównania przeciętny Francuz zjada jej 7 kg, Brytyjczyk 8 kg, Szwajcar 11 kg, a Niemiec 12 kg. Niestety, problem polega na tym, że ten słodki przysmak będący prawdziwą ucztą dla naszych kubków smakowych nie uchodzi za najzdrowszy wybór, a przynajmniej nigdy wcześniej nie uchodziła, aż do teraz…
Zdrową, mleczna czekoladę wzbogaconą antyoksydantami wynaleźli właśnie naukowcy z Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych. Czyżby marzenie wielu ludzi stało się faktem?
Zacznijmy od gorzkiej czekolady
Jakiś czas temu pisaliśmy o 6 powodach, dla których warto jeść gorzką czekoladę. Badania wykazały, że jest ona bogata w przeciwutleniacze, odgrywające istotną rolę w zapobieganiu nowotworów i chorobom serca flawonoidy oraz cenne dla zdrowia składniki odżywcze. Sęk w tym, że nie każdy przepada za gorzką czekoladą, podczas gdy mało kto potrafi oprzeć się jej mlecznemu odpowiednikowi.
Słodka czekolada także może być zdrowa
Zdrowa, mleczna czekolada, to byłoby to! No i doczekaliśmy się… Eksperci z Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych znaleźli sposób, jak wzbogacić mleczną czekoladę fenolami nie zmieniając przy tym jej rozkosznego smaku. Patent okazuje się być bardzo prosty. Otóż badacze wzbogacili słodką czekoladę o bogate w antyoksydanty skórki orzeszków ziemnych.
Co roku produkuje się blisko 40 milionów ton orzeszków dziennych. Ponad 60 procent z nich jest prażona do masła orzechowego i słodyczy. Podczas ogrzewania orzeszków w wysokiej temperaturze powstaje odpad w postaci rudej skórki, która otacza orzech wewnątrz skorupy. Po dokładnym przebadaniu wspomnianej skórki okazało się, że 15% jej masy to związki fenolowe, a więc istny fenomen jeśli chodzi o przeciwutleniacze.
Chociaż wyniki są bardzo obiecujące, problem stanowi fakt, że orzeszki ziemne są jednym z głównych alergenów pokarmowych – powiedziała dr Lisa Dean, współautorka badania
Na szczęście naukowcy nie próżnują i uspokajają, że dla osób, które mają alergie na orzeszki, również się coś znajdzie. Okazuje się, że ta sama metoda może posłużyć do ekstrakcji fenoli z liści zielonej herbaty lub fusów od kawy. Tym oto sposobem mleczna czekolada będzie miała zbliżone właściwości zdrowotne do właściwości gorzkiej czekolady, o których wspominaliśmy wyżej.
Planujemy dalej badać wykorzystanie skórek orzechów ziemnych, fusów z kawy i innych produktów odpadowych w dodatkowej żywności… – powiedział dr Dean