Kwiat o wielu dobroczynnych właściwościach. W dzieciństwie wielu nazywało go „Bożym chlebkiem”. Czym właściwie jest i jakie korzyści niesie jego spożywanie?
Owoce tej rośliny wydzielają cenny śluz. Ma on właściwości nawilżające, przeciwzapalne i antyseptyczne. Wszystkie części rośliny mogą być spożywane na surowo. Sprawdzą się również w potrawach w formie gotowanej, duszonej czy pieczonej.
Właściwości zdrowotne malwy
– wspomaga układ odpornościowy,
– posiada właściwości przeciwzapalne,
– oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich,
– wspomaga regeneracje narządów np. wątroby,
– ma działanie antyseptyczne,
– łagodzi podrażnienia skórne,
– sprawdza się przy dezynfekcji ran,
– łagodzą kaszel i ułatwiają odkrztuszanie,
– leczy podrażnienia przewodu pokarmowego,
Zastosowanie malwy
Roślinę można wykorzystać wewnętrznie w postaci herbaty, bądź napary, spożywać w formie dodatku do potraw. Zewnętrznie przygotowując okłady i maści.
Stosowanie wewnętrzne
# Herbata z malwy
Składniki:
– suszone kwiaty malwy,
– szklanka wrzącej wody
Przygotowanie:
Suszone kwiaty malwy zalej wrzącą wodą i parz pod przykryciem przez 10-15 minut. Po tym czasie możesz odcedzić susz dla wygody w piciu napoju. Jeżeli pojawiły się u Ciebie silne objawy, któryś z wyżej wymienionych schorzeń, możesz spożywać napar 1-3 razy dziennie.
Stosowanie zewnętrzne
# Okład z malwy
Weź świeży liść malwy i przekrój go na pół. Posmaruj zmienione chorobowo miejsce śluzem, który wydobywa się z roślin. W ten sposób zdezynfekujesz ranę i wspomożesz jej gojenie.