×

Zastąp masło oliwą z oliwek. Badania na ten temat są jednoznaczne

Niektórzy nie wyobrażają sobie życia bez masła. Masła, którym musi być posmarowana każda kromka chleba i które nierzadko ląduje na patelni jako tłuszcz, na którym z kolei smażona jest chociażby jajecznica. Powszechnie wiadomo jednak, że masło nie uchodzi za najzdrowszy tłuszcz, dlatego warto zamienić je na inny produkt.

Zdrowe i niezdrowe tłuszcze

Często zdrowe tłuszcze są mylone z niezdrowymi tłuszczami. Przyjrzyjmy się temu nieco bliżej. Nasycone kwasy tłuszczowe zwane także niezdrowymi tłuszczami mają stałą konsystencję i znajdują się głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego: smalec, masło, nabiał czy czerwone mięso. Nienasycone kwasy tłuszczowe, a więc zdrowe tłuszcze, są z kolei płynne i pochodzą przede wszystkim ze źródeł roślinnych: olej rzepakowy, słonecznikowy, kukurydziany, oliwa z oliwek, ryby, morskie, orzechy włoskie czy wysokiej jakości margaryny.

Oliwa z oliwek a masło. Wyniki badań

W tym artykule skupimy się na jednym produkcie z grupy nasyconych kwasów tłuszczowych i jednym produkcie z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Weźmiemy pod lupę tradycyjne masło, które ma wysoką zawartość tłuszczów nasyconych i niską zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych,  i oliwę z oliwek, która jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy, z powodzeniem łagodzi stany zapalne i ma pozytywny wpływ na pracę serca. Co ciekawe, badania, które zostały opublikowane w Journal of the American College of Cardiology, pokazują, że wcale nie trzeba spożywać dużych ilości oliwy z oliwek, aby odnieść korzyści.

zastąp masło oliwą z oliwek

24-letnim badaniom w postaci kontroli co cztery lata poddano zdrowie i diety ponad 90 000 dorosłych w ciągu 24 lat. W tym czasie odnotowano blisko 10 000 zgonów z powodu udarów czy chorób wieńcowych. Na podstawie zebranych statystyk, diety i stylu życia naukowcy doszli do bardzo ciekawych wniosków. Otóż osoby, które spożywały więcej oliwy z oliwek miały o 14% mniejsze ryzyko chorób serca w porównaniu z osobami, które nie miały jej w swojej diecie. Dodatkowo osoby, które spożywały co najmniej połowę łyżki stołowej oliwy z oliwek dziennie, zamiast masła czy margaryny, miało o 5-8% mniejsze ryzyko całkowitej choroby wieńcowej lub choroby sercowo-naczyniowej.

Badania wykazały, że zastąpienie niezdrowych tłuszczów nasyconych lub trans zdrowymi jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi może obniżyć zarówno poziom cholesterolu całkowitego, jak i cholesterolu LDL, co zmniejsza ryzyko chorób serca. Nie wszystkie tłuszcze są wytwarzane w jednakowy sposób – mówi dietetyk Marissa Meshulam

Zastosowanie oliwy z oliwek

Zastanawiasz się, jak wprowadzić oliwę z oliwek do swojej diety? Oto kilka przypadków, w których oliwa z oliwek może zastąpić masło.

  • nośnik ziół – oliwę z oliwek z powodzeniem możesz wypełnić ulubionymi, zdrowymi ziołami, a powstałą mieszankę wykorzystać chociażby do maczania chleba,
  • wypieki – oliwa z oliwek godnie zastąpi olej rzepakowy lub wspomniane masło podczas wypieku,
  • obróbka termiczna warzyw – wbrew powszechnym opiniom oliwa z oliwek świetnie radzi sobie przy wysokich temperaturach. Dobra oliwa z oliwek ma wyższy punkt dymienia, ponieważ przeszła dodatkową rafinację

Co powiesz na taką zamianę?

Źródła: wellandgood.com

Może Cię zainteresować