Zakwas z buraków powinien być w każdym domu. Jego działanie na ludzkie ciało jest niezastąpione!
Zakwas z buraków to istna liga mistrzów wśród żywności, a zarazem jedna z najlepszych „rzeczy”, jaką możesz dać swojemu organizmowi. Pozostaje kwestia dobrego przepisu na wszechstronne lekarstwo, które z powodzeniem leczy wiele chorób. Zapewniamy, że składniki do jego wykonania masz pod ręką, a jeśli nie, to dostaniesz je bardzo tanio!
Buraki – co w nich takiego niezwykłego?
Buraki mają bowiem niezwykłe właściwości lecznicze i potrafią zdziałać wiele dobrego dla naszego organizmu. Zawierają m.in. bardzo silny antyoksydant, jakim jest betanina, która w połączeniu z innymi fitozwiązkami zawartymi w burakach chroni organizm przez negatywnym działaniem wolnych rodników. Buraki z powodzeniem więc zapobiegają zmianom miażdżycowym, posiadają właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze, poprawiają prace układu pokarmowego, spowalniają procesy starzenia czy poprawiają kondycję skóry.

Pixinio
Zalety spożywania zakwasu z buraków
Spożywając zakwas z buraków regularnie, bardzo szybko zauważysz pozytywne zmiany w swoim organizmie, a sam zakwas stanie się Twoim „must have”. Poczujesz przepływ energii, przestaniesz chorować, będziesz się lepiej wysypiać, a Twoja skóra rozpromienieje. Czy można chcieć czegoś więcej? Aż ciężko uwierzyć, że to wszystko możemy zawdzięczać jednemu tylko zakwasowi.
Właściwości zakwasu z buraków
O pozytywnych właściwościach zakwasu z buraków można by było mówić bardzo dużo. Skupmy się na tych najistotniejszych:
- chroni komórki przed nowotworami i wspomaga leczenie onkologiczne,
- reguluje ciśnienie krwi,
- wzmacnia odporność,
- zapobiega anemii,
- opóźnia procesy starzenia,
- łagodzi objawy menopauzy,
- obniża poziom cholesterolu,
- wspiera odchudzanie powodując długotrwałe uczucie sytości,
- sprzyja koncentracji,
- zwiększa poziom hormonów odpowiedzialnych za płodność,
- leczy stany zapalne
Zakwas z buraków – składniki
- 1,5 kilograma buraków
- 3 litry przegotowanej, ostudzonej wody
- 1 płaska łyżka kminku
- 1,5 łyżki soli kamiennej niejodowanej
- główka czosnku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
Zakwas z buraków – sposób przygotowania
- Umyj buraki w ciepłej wodzie, obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
- Obierz czosnek.
- Do dużego słoja wlej przegotowaną i ostudzoną wodę, wsyp do niej sól i wymieszaj.
- Do słoja dodaj czosnek, pokrojone buraki i pozostałe przyprawy.
- Przykryj naczynie i pozostaw w ciepłym, ciemnym miejscu na 14 dni.
- Po tygodniu zakwas jest już gotowy do spożywania – odcedź go do słoików i przechowuj w lodówce.
- NA ZDROWIE! 🙂
Wystarczy wypijać 0,5 – 1 szklankę tak przygotowanego zakwasu z buraków dziennie. Możesz go rozcieńczyć z przegotowaną wodą i pić w kilku porcjach.
UWAGA!
Na zakwas z buraków powinny uważać osoby zmagające się z cukrzycą. Powód jest prosty. Buraki posiadają wysoki indeks glikemiczny. Pozostali powinni brać z niego pełnymi garściami!
______________________
*zdjęcia mają charakter poglądowy