×

Zakwas z buraków powinien być w każdym domu. Jego działanie na ludzkie ciało jest niezastąpione!

Zakwas z buraków to istna liga mistrzów wśród żywności, a zarazem jedna z najlepszych „rzeczy”, jaką możesz dać swojemu organizmowi. Pozostaje kwestia dobrego przepisu na wszechstronne lekarstwo, które z powodzeniem leczy wiele chorób. Zapewniamy, że składniki do jego wykonania masz pod ręką, a jeśli nie, to dostaniesz je bardzo tanio!

Buraki – co w nich takiego niezwykłego?

Buraki mają bowiem niezwykłe właściwości lecznicze i potrafią zdziałać wiele dobrego dla naszego organizmu. Zawierają m.in. bardzo silny antyoksydant, jakim jest betanina, która w połączeniu z innymi fitozwiązkami zawartymi w burakach chroni organizm przez negatywnym działaniem wolnych rodników. Buraki z powodzeniem więc zapobiegają zmianom miażdżycowym, posiadają właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze, poprawiają prace układu pokarmowego, spowalniają procesy starzenia czy poprawiają kondycję skóry.

Pixinio

Pixinio

Zalety spożywania zakwasu z buraków

Spożywając zakwas z buraków regularnie, bardzo szybko zauważysz pozytywne zmiany w swoim organizmie, a sam zakwas stanie się Twoim „must have”. Poczujesz przepływ energii, przestaniesz chorować, będziesz się lepiej wysypiać, a Twoja skóra rozpromienieje. Czy można chcieć czegoś więcej? Aż ciężko uwierzyć, że to wszystko możemy zawdzięczać jednemu tylko zakwasowi.

Właściwości zakwasu z buraków

O pozytywnych właściwościach zakwasu z buraków można by było mówić bardzo dużo. Skupmy się na tych najistotniejszych:

  • chroni komórki przed nowotworami i wspomaga leczenie onkologiczne,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • wzmacnia odporność,
  • zapobiega anemii,
  • opóźnia procesy starzenia,
  • łagodzi objawy menopauzy,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • wspiera odchudzanie powodując długotrwałe uczucie sytości,
  • sprzyja koncentracji,
  • zwiększa poziom hormonów odpowiedzialnych za płodność,
  • leczy stany zapalne

Zakwas z buraków – składniki

  • 1,5 kilograma buraków
  • 3 litry przegotowanej, ostudzonej wody
  • 1 płaska łyżka kminku
  • 1,5 łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • główka czosnku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych

Zakwas z buraków – sposób przygotowania

  1. Umyj buraki w ciepłej wodzie, obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
  2. Obierz czosnek.
  3. Do dużego słoja wlej przegotowaną i ostudzoną wodę, wsyp do niej sól i wymieszaj.
  4. Do słoja dodaj czosnek, pokrojone buraki i pozostałe przyprawy.
  5. Przykryj naczynie i pozostaw w ciepłym, ciemnym miejscu na 14 dni.
  6. Po tygodniu zakwas jest już gotowy do spożywania – odcedź go do słoików i przechowuj w lodówce.
  7. NA ZDROWIE! 🙂

Wystarczy wypijać 0,5 – 1 szklankę tak przygotowanego zakwasu z buraków dziennie. Możesz go rozcieńczyć z przegotowaną wodą i pić w kilku porcjach.

UWAGA!

Na zakwas z buraków powinny uważać osoby zmagające się z cukrzycą. Powód jest prosty. Buraki posiadają wysoki indeks glikemiczny. Pozostali powinni brać z niego pełnymi garściami!

______________________

*zdjęcia mają charakter poglądowy

Źródła: wybieram-zdrowie.com

Może Cię zainteresować