Kategorie Dieta i odchudzanieOdżywianieZdrowie

UWAGA! GIS ostrzega przed jajkami z Biedronki. W partii jaj wykryto bakterie salmonelli

Główny Inspektorat Sanitarny podał informację o wycofanie ze sprzedaży partii powszechnie kupowanych jaj, które są sprzedawane w sieci sklepów Biedronka. Powodem było wykrycie na powierzchni skorupek jaj bakterii salmonelli. Bakterii, które w przypadku przedostania się do układu pokarmowego człowieka mogą nieść za sobą bardzo poważne konsekwencje zdrowotne.

UWAGA! Na skorupkach jaj wykryto salmonellę. Jakie jaja wycofał Główny Inspektorat Sanitarny?

GIS podał w oficjalnym komunikacie informację o wycofaniu konkretnej partii jaj z powodu wykrycia na pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek. Mowa o produkcie „Jaja świeże L Moja Kurka” z kodem na skorupkach 3PL30211306, terminem spożycia 17.09.2021 i numerze partii 17/09/2021 PSK 98. Producentem jaj, które zostały wyprodukowane dla Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn, jest Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne Augustyniak Dariusz, ul. Wiejska 55, 62-060 Stęszew Będlewo, Zakład Pakowania Jaja Zaparcin PL 30215904WE.

wycofanie jaj z biedronki
Pixinio

Proces wycofania jaj z obrotu rozpoczął się tuż po tym, jak stwierdzono nieprawidłowości, które mogą zagrażać zdrowiu, a nawet życiu konsumenta. Dodajmy, że zakład w ramach prowadzonej kontroli wewnętrznej dotychczas nie stwierdził niezgodności w procedurach higienicznych ani badaniach laboratoryjnych.

Zalecenia

W związku z zaistniałą sytuacją, sanepid zaleca, aby w trosce o zdrowie nie spożywać ww. partii jaj, zwłaszcza na surowe. GIS ostrzega również, że obecne na skorupkach jaj bakterie mogą przenieść się na inne powierzchnie w wyniku kontaktu.

UWAGA! GIS ostrzega przed jajkami z Biedronki. W partii jaj wykryto bakterie salmonelli
Flickr

Pałeczki salmonelli

Pałeczki salmonelli występują w jelicie grubym człowieka. Wydawać by się mogło zatem, że są dla nas bezpieczne. Tak jest w tym jednym przypadku – nie są bakteriami chorobotwórczymi. Problem pojawia się w przypadku spożycia produktu, w którym się znajdują.

Bakterie salmonelli są bardzo odporne na działanie czynników środowiskowych – w warunkach suchych mogą przetrwać nawet kilka tygodni, a w wodzie kilka miesięcy! Pierwsze objawy zatrucia salmonellą mogą wystąpić dopiero po 8. godzinach od spożycia skażonego posiłku. Najczęściej jest to jednak po upływie 18-24 godzin. Konsekwencje takiego stanu rzeczy mogą być mniej lub bardziej poważne.

Do tych najbardziej powszechnych objawów zaliczamy dolegliwości żołądkowo-jelitowe, choroby układu pokarmowego, gorączkę, bóle brzucha, biegunkę, nudności czy wymioty. Do zdecydowanie poważniejszych objawów zaliczamy zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, septyczne zapalenie stawów, zapalenie kości i szpiku lub głębokie zakażenie tkanek miękkich. Szczególnie niebezpieczna jest salmonella dla kobiet w ciąży.

________________________

*zdjęcia mają charakter poglądowy

Źródła: GIS
Fotografie: pixnio.com