Kategorie Dieta i odchudzanieOdżywianieZdrowie

Kupujesz mięso mielone? Oto kilka rzeczy, na które warto zwrócić uwagę, chcąc wybrać najlepsze

Jak wynika z danych publikowanych przez GUS, spożycie mięsa mięsa w 2019 roku wynosiło 61 kg na osobę. Sporą część z tego stanowi mięso mielone, które bardzo często gości w polskiej kuchni. W końcu jest wykorzystywane do przygotowania uwielbianych kotletów, do zup czy makaronów.

Być może zauważyłaś, że niekiedy mięso mielone po odpowiedniej obróbce staje się suche i twarde, choć przygotowywałaś je w dokładnie taki sam sposób jak zawsze. Jaki jest tego powód? Wina prawdopodobnie leży w jakości samego mięsa. Jeśli więc wybierasz się na zakupy, a na Twojej liście znajduje się mięso mielone, musisz pamiętać o dwóch istotnych szczegółach, na które warto zwrócić uwagę.

Zanim jednak do tego przejdziemy, skupmy się na to, jakie mięso będzie dla nas najlepsze?

wybór mięsa mielonego
Pixabay

Samodzielne zmielone mięso za pomocą maszynki to najlepszy wybór

Wielu kulinarnych ekspertów zgodnie uważa, że samodzielne zmielenie mięsa za pomocą maszynki, pozwoli nam uzyskać możliwie najlepszy produkt i ciężko się z tym nie zgodzić. Dlaczego? Gotowe, zmielone mięso dostępne w sklepie może zawierać dodatkowe substancje, których celem jest zapobieganie utlenieniu, a przede wszystkim przedłużeniu jego trwałości. W sytuacji gdy samodzielnie mielisz mięso, masz pewność co do tego, co wyląduje na Twoim talerzu. Dokładnie widzisz, czy jest ono chude czy tłuste.

Co więcej, możesz dokładnie wymieszać kilka różnych rodzajów mięs, np. mięso wołowe z dodatkiem cielęciny czy wieprzowego (najlepiej do mielenia będzie nadawać się karkówka, szynka wieprzowa, łopatka i udziec z indyka). Wiele osób uważa, że poprzez takie właśnie mieszanki uzyskujemy najlepszy smak.

wybór mięsa mielonego
Pixabay

Większość ludzi zaopatruje się w mięso mielone w supermarketach

Jeśli często robisz zakupy w supermarketach, z pewnością zauważyłaś, że mięso mielone bardzo często jest pakowane na plastikowych lub styropianowych tackach. Z pozoru praktyczne rozwiązanie może mieć jednak pewne wady, które najczęściej zauważamy dopiero na talerzu po przygotowaniu dania. Problem w tym, że mało kto dostrzega w tym przypadku pewną zależność.

Na co zwracać uwagę?

Kupując mięso mielone w supermarkecie, powinniśmy zwracać uwagę przede wszystkim na kolor i jakość mięsa. W przeciwnym razie niewłaściwy wybór może odbić się na jakości przygotowywanych przez nas potraw, a tego przecież byśmy nie chcieli, dlatego też warto poświęcić mu wcześniej odrobinę uwagi.

Wybierasz jasne mięso? Popełniasz błąd. Jasne mięso będzie miało więcej tłuszczu. Znacznie lepszym wyborem będzie mięso, które ma różowo – czerwoną barwę.

Kolejna rzecz to jakość mięsa. Wybieraj mięso, które pochodzi od zaufanych dostawców i znanych, lokalnych producentów.

Zwracasz uwagę na mięso, które ląduje w Twoim zakupowym koszyku czy może wybierasz „pierwsze lepsze”?

Źródła: kuchnia.wp.pl/przyślij przepis
Fotografie: pixabay.com