Kategorie OdżywianieZdrowie

Mięso mielone pakowane różni się od tego na wagę. Uważaj na sprytne triki sprzedawców

Kiedy wybierasz się do sklepu po zakupy, to wybierasz mięso mielone na wagę czy to, które jest uprzednio pakowane? Jeśli myślisz, że nie ma pomiędzy nimi różnicy, to niestety jesteś w błędzie.

Mielone na wagę czy pakowane?

Mięso mielone pakowane różni się od tego na wagę. Uważaj na sprytne triki sprzedawców
flickr.com

Mięso mielone to produkt bardzo często i chętnie kupowany. Supermarkety oferują je najczęściej pakowane w plastikowe pudełka, ale są również takie sklepy, w których kupimy mielone na wagę.

W tym przypadku mięso wkładane jest do maszyny, która mieli je przy kliencie. Mimo, że oba rodzaje produktów muszą spełniać normy dotyczące żywności, jeden z nich może być jednak bardziej zanieczyszczony i psuć się znacznie szybciej.

Mięso mielone pakowane jest w zakładzie produkcyjnym. Proces ten musi spełniać odpowiednie normy, a maszyny do niego wykorzystywane muszą być utrzymywane w czystości. Po zmieleniu mięsa maszyna jest myta i dezynfekowana, a warunki pozostają sterylne. Inaczej wygląda kwestia mielenia mięsa w sklepie.

Mięso mielone pakowane różni się od tego na wagę. Uważaj na sprytne triki sprzedawców
pixabay.com

Niestety, zdarza się, że maszynki do mielenia myte są zaledwie raz dziennie, przed zamknięciem sklepu, a w ciągu dnia mogą się na nich znajdować resztki mięsa mielonego uprzednio.

Mięso mielone pakowane różni się od tego na wagę. Uważaj na sprytne triki sprzedawców
pixabay.com

Mięso sprzedawane w plastikowych pojemnikach pakowane jest w atmosferze ochronnej, czyli w powietrzu, w którym mniejsze jest stężenie tlenu, większe dwutlenku węgla i azotu. Taki zabieg ma zabezpieczać mięso przed rozwojem bakterii, a tłuszcz nie jełczeje .

Kolejną ważną rzeczą, o której należy wspomnieć jest fakt, że mięso pakowane ma też dłuższy termin przydatności do spożycia. Zazwyczaj jest on określony na kilka dni do przodu. Natomiast mięso mielone w sklepie powinniśmy zjeść w dniu zakupu, ewentualnie dzień później.

Niestety, ale wszystko ma swoje minusy. Niektórzy producenci dodają do mięsa pakowanego w plastikowe pojemniki substancje, których w mięsie być nie powinno. Są nimi z reguły woda, sól oraz wzmacniacze smaku, które są nam zupełnie zbędne.

Tym razem, gdy udasz się do sklepu, które z nich wybierzesz?

Źródło: portal.abczdrowie.pl | Fotografie: portal.abczdrowie.pl | Miniatura wpisu: flickr.com