Kiedy wybierasz się do sklepu po zakupy, to wybierasz mięso mielone na wagę czy to, które jest uprzednio pakowane? Jeśli myślisz, że nie ma pomiędzy nimi różnicy, to niestety jesteś w błędzie.
Mielone na wagę czy pakowane?

Mięso mielone to produkt bardzo często i chętnie kupowany. Supermarkety oferują je najczęściej pakowane w plastikowe pudełka, ale są również takie sklepy, w których kupimy mielone na wagę.
W tym przypadku mięso wkładane jest do maszyny, która mieli je przy kliencie. Mimo, że oba rodzaje produktów muszą spełniać normy dotyczące żywności, jeden z nich może być jednak bardziej zanieczyszczony i psuć się znacznie szybciej.
Mięso mielone pakowane jest w zakładzie produkcyjnym. Proces ten musi spełniać odpowiednie normy, a maszyny do niego wykorzystywane muszą być utrzymywane w czystości. Po zmieleniu mięsa maszyna jest myta i dezynfekowana, a warunki pozostają sterylne. Inaczej wygląda kwestia mielenia mięsa w sklepie.

Niestety, zdarza się, że maszynki do mielenia myte są zaledwie raz dziennie, przed zamknięciem sklepu, a w ciągu dnia mogą się na nich znajdować resztki mięsa mielonego uprzednio.

Mięso sprzedawane w plastikowych pojemnikach pakowane jest w atmosferze ochronnej, czyli w powietrzu, w którym mniejsze jest stężenie tlenu, większe dwutlenku węgla i azotu. Taki zabieg ma zabezpieczać mięso przed rozwojem bakterii, a tłuszcz nie jełczeje .
Kolejną ważną rzeczą, o której należy wspomnieć jest fakt, że mięso pakowane ma też dłuższy termin przydatności do spożycia. Zazwyczaj jest on określony na kilka dni do przodu. Natomiast mięso mielone w sklepie powinniśmy zjeść w dniu zakupu, ewentualnie dzień później.
Niestety, ale wszystko ma swoje minusy. Niektórzy producenci dodają do mięsa pakowanego w plastikowe pojemniki substancje, których w mięsie być nie powinno. Są nimi z reguły woda, sól oraz wzmacniacze smaku, które są nam zupełnie zbędne.
Tym razem, gdy udasz się do sklepu, które z nich wybierzesz?