Naukowcy wyjaśniają, w jaki sposób telewizja może mieć pozytywny wpływ na zdrowie dziecka
Jednym z największych wyzwań dla niemal każdego rodzica jest przekonanie swojego dziecka do spożywania pełnowartościowych posiłków zamiast śmieciowego jedzenia. Jeszcze większym wyzwaniem jest natomiast sprawienie, aby spożywanie zdrowej żywności cieszyło nasze pociechy. Jak sprawdzić, żeby dziecko wybierało warzywa zamiast chipsów i sok ze świeżo wyciskanych owoców zamiast słodzonych napojów gazowanych? Okazuje się, że pomóc może nam w tym… telewizja!
Telewizja sprzymierzeńcem w odżywianiu dzieci?
Być może zastanawiasz się, „w jaki sposób telewizja może pomóc mi w prowadzeniu zdrowego stylu życia przez moje dzieck?” Odpowiedź jest prostsza, niż może Ci sie wydawać. Otóż musisz jedynie nakłonić swoje dziecko do oglądania programów kulinarnych, w których głównymi składnikami potraw są zdrowe produkty. Idealnym przykładem takiego programu jest program MasterChef Junior.
Badanie wykazało, że programy kulinarne i filmy wideo mogą mieć pozytywny wpływ na zachowania, postawę i nawyki dzieci. Autorzy badania uważają, że programy kulinarne, w których promowane są różnego rodzaju posiłki, sprawiają, że dzieci chcą je spróbować. Pobudzają u nich głód i chęć skonsumowania przedstawionych dań. W ten sposób badacze odkryli wpływ telewizji na zdrowe odżywianie dzieci.
Przebieg badania
Badacze poprosili 125 dzieci w wieku od 10 do 12 lat o obejrzenie 10-minutowego, holenderskiego programu telewizyjnego przeznaczonego dla dzieci. Dzieci podzielono na dwie grupy. Część z nich oglądała odcinek o zdrowej żywności, a druga część odcinek, w którym przedstawiano niezdrowe przekąski. W pierwszym materiale pokazano głównie warzywa, takie jak pomidory, cebulę, brukselkę oraz owoce, a w drugim hamburgery, frytki i rogaliki. Po obejrzeniu materiałów poproszono dzieci o ocenę produktów widocznych na ekranach w skali od 0 do 10, gdzie zero oznaczało bardzo niezdrową żywność, a 10 bardzo zdrową. Na końcu każde dziecko mogło wybrać sobie przekąskę, wśród których znalazły się jabłka, ogórki, smażone frytki i precle.
Wyniki mówiły same za siebie. 41% dzieci wybrało zdrowe opcje. Jak miało się to do początkowego podziału na grupy? W grupie, w której dzieci oglądały materiał ze zdrową żywnością, ponad 41% maluchów wybrało zdrową przekąskę, podczas gdy w drugiej grupie zaledwie 20% dzieci postawiło na zdrowsza opcję. Wniosek? Ci, którzy oglądali wideo ze zdrowymi przekąskami, byli 2,7 razy bardziej skłonni do wyboru zdrowszego jedzenia.
Wyniki tego badania pokazują, że programy kulinarne mogą być obiecującym narzędziem do promowania pozytywnych zmian, preferencji, postaw i nawyków żywieniowych u dzieci – powiedział główny autor badania Frans Folkyord
Nie tylko telewizja
Oczywiście to niejedyny sposób na promowanie zdrowych nawyków u dzieci. Nie zapominajmy, że dzieci naśladują dorosłych, a zwłaszcza rodziców, dlatego tak ogromne znacznie ma tutaj to, co sami jemy. Nie należy również wywierać presji u maluchów, zwłaszcza, jeśli widzimy, że działa to na nie zniechęcająco. Istnieje także badanie, które wykazało, że jeśli dzieci biorą udział w przygotowaniu zdrowej żywności, istnieje większe prawdopodobieństwo, że później same zjedzą przygotowany w ten sposób posiłek. Warto także zachęcać dziecko do jedzenia zdrowo i rozmawiać z nim o korzyściach z tego płynących.