Kategorie Dieta i odchudzanieOdżywianieZdrowie

Eksperyment na myszach pokazuje, że organizm może odbierać fast foody jak niebezpieczną infekcję

Według badania przeprowadzonego na myszach z 2018 roku, układ odpornościowy może reagować na dietę bogatą w posiłki typu fast food w podobny sposób, jak reaguje na infekcje bakteryjne. Niepokojące obserwacje rzucają nowe światło na to, jak bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia może być regularne spożywanie tzw. „śmieciowego jedzenia”.

Pxhere
Pxhere

Badanie

Eksperyment przeprowadzony na myszach trwał miesiąc. Gryzonie przez ten czas spożywały produkty bogate w tłuszcze nasycone, cukier i sól, a więc posiłki, których zawartość miała być zbliżona do typowych dań typu fast food. Okazało się, że przez ten okres znacząco zwiększyła się liczba komórek układu odpornościowego we krwi, podobnie, jak ma to miejsce w przypadku złapania infekcji drobnoustrojowej. Co więcej, jak zauważył międzynarodowy zespół naukowców, ten „stan alarmowy”, który wyzwalają produkty typu fast food, może utrzymywać się przez dłuższy czas.

Niezdrowa dieta doprowadziła do nieoczekiwanego wzrostu liczby pewnych komórek charakterystycznych dla układu odpornościowego we krwi myszy, zwłaszcza granulocytów i monocytów – powiedziała jedna z członków zespołu, Anette Christ z Uniwersytetu w Bonn w Niemczech

ssttt! little baby-mouse, sleeping on my hand | this little … | Flickr
Flickr

Co to oznacza dla organizmu?

Kiedy organizm zaczyna reagować na dietę typu fast food. powrót do zdrowego reżimu żywieniowego może nie wystarczyć, aby całkowicie cofnąć zmiany. Oznacza to, że wcześniejszy, niezdrowy sposób żywienia może mieć długofalowy wpływ na ogólny stan naszego zdrowia. Wróćmy do myszy. Rzeczywiście, kiedy myszy wróciły do swojej regularnej diety zbożowej po miesiącu trwania eksperymentu, stany zapalne wkrótce zniknęły. Nie mniej jednak „wypracowane wcześniej przeprogramowanie”, które sprawiało, że były one jeszcze bardziej wrażliwe na kolejne dawki niezdrowego jedzenia, pozostało.

Dopiero niedawno odkryto, że wrodzony układ odpornościowy ma formę pamięci… Po infekcji mechanizmy obronne organizmu pozostają w pewnym stanie alarmowym, dzięki czemu mogą szybciej reagować na nowy, kolejny atak – powiedział jeden z badaczy, Eicke Latz z Uniwersytetu w Bonn

Zwykle to infekcja wywołuje reakcje obronne organizmu. Teraz wiemy, że ma to miejsce również w przypadku diety typu fast food. Oczywiście, póki co zostało to potwierdzone na przykładzie mysz. Jeśli ten sam rodzaj reakcji zachodzi w organizmach ludzki, to jest to więcej dowodów na związek między niezdrową dietą a problemami zdrowotnymi, takimi jak cukrzyca typu II, otyłość czy problemy z sercem.

Źródła: www.cell.com, www.sciencealert.com
Fotografie: www.flickr.com