Wylewasz wodę z ogórków kiszonych? Przeczytaj o jej właściwościach, a już tego nie zrobisz
Tradycyjne ogórki kiszone, które cieszą się w Polsce sporą popularnością, są idealną przekąską i świetnym dodatkiem do dań obiadowych. Znane są jednak nie tylko u nas. Spożywa się bowiem także na Węgrzech, Ukrainie, w Rosji, Francji, Szwecji, Danii czy nawet w Indiach. Mało kto jednak wie jak niesamowite właściwości ma ten zwykły z pozoru składnik wielu dań.
Wyjątkowość ogórków kiszonych
Ogórki kiszone to przede wszystkim bogactwo witamin, soli mineralnych i błonnika. W zależności od sposoby przygotowania mogą być mocno ukwaszone lub też małosolne. I choć mogą nie wyglądać zachęcająco, nie sposób się oprzeć ich smakowi, nie mówiąc już o ich właściwościach. Ogórki kiszone to bowiem jeden z najlepszych probiotyków, czyli żywych bakterii lub drożdży, które podawane w odpowiedniej ilości maja korzystny wpływ na organizm człowieka (działają w żołądku lub jelitach pełniąc przy tym funkcję ochronną). Zarówno ogórki kiszone, jak i woda z ogórków, poprawiają stan flory bakteryjnej jelit po kuracji antybiotykowej.

Właściwości wody z ogórków kiszonych
Zjadasz ogórki, a wodę z ogórków kiszonych najzwyczajniej w świecie wylewasz do zlewu? Przeczytaj o jej właściwościach, a już nigdy więcej tego nie zrobisz. To prawdziwy, a przede wszystkim naturalny lek na całe zło, który może zastąpić także wiele innych produktów.

Woda z ogórków kiszonych:
- uzupełnia elektrolity i doskonale nawadnia, a także orzeźwia organizm
- nadaje się do marynowania mięsa. Wystarczy dodać czosnku, kminku, rozmarynu i cebuli w zależności od upodobania
- zastępuje wodę podczas pieczenia chleba. Wykorzystaj do pieczenia wodę z ogórków kiszonych, a otrzymasz aromatyczne, wilgotne i pyszne pieczywo
- dzięki potasowi łagodzi bóle mięśniowe i eliminuje zakwasy, dzięki czemu zalecana jest ludziom aktywnym i sportowcom
- reguluje poziom kwasu żołądkowego i ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego
- łagodzi objawy kaca
- idealnie nadaje się do podlewania domowych i balkonowych kwiatów. W tym celu należy rozcieńczyć 1 l wody z 1/2 szklanki wody z ogórków
- łagodzi objawy oparzeń słonecznych
- poprawia trawienie, dzięki czemu ma swoje zastosowanie w odchudzaniu
- usuwa nagromadzone w jelitach toksyczne złogi