×

Kurkuma używana jest jako przyprawa. Jednak mało kto wie, że nadaje się również do picia

Kurkuma znana jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych i przeciwrakowych. Kurkumina, czyli składnik czynny kurkumy, jest silnym przeciwutleniaczem, który może przynieść wiele korzyści zdrowotnych.

Jest doskonałym dodatkiem do potraw, ale jeszcze lepszym rozwiązaniem, aby przemycić kurkumę do swojej diety jest dodanie jej do czystej wody wraz z cytryną i miodem. Taka mieszanka wspomoże pracę Twojego organizmu.

Oto jak ją przygotować:

Potrzebne składniki:

  • ½ łyżki kurkumy
  • ½ cytryny
  • Łyżka miodu
  • Ciepła woda

Wykonanie:

Trzeba wycisnąć sok z cytryny do szklanki i wlać do niej ciepłą wodę. Następnie wymieszaj razem z kurkumą i miodem i wypij.

Jakie korzyści płyną z takiej kuracji?

1. Cukrzyca pod kontrolą

Kurkuma ma zdolność regulowania oporności na insulinę i zapobiega cukrzycy typu 2.
Ważne jest jednak, aby skonsultować się z lekarzem przed jej użyciem, ponieważ w połączeniu z niektórymi lekami może powodować działania niepożądane, takie jak hipoglikemia.

2. Właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne

Jak już powiedzieliśmy, kurkumina ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, które mogą zapobiec chronicznym stanom zapalnym.

3. Łagodzi zapalenie stawów

Właściwości antyoksydacyjne kurkumy mogą usuwać wolne rodniki z organizmu. Możesz złagodzić zapalenie stawów i bóle poprzez regularne spożywanie wody z kurkumy.

4. Zapobiega chorobom serca

Wielu badaczy twierdzi, że kurkuma ma zdolność zapobiegania gromadzeniu się płytek miażdżycowych w tętnicach, zmniejszając tym samym ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. 121 pacjentów, którzy potrzebowali bajpasów tętnicy wieńcowej, włączono do badania. Wykazało ono, że mogą zmniejszyć ryzyko ataku serca do 65%, przyjmując 4 gramy kurkumy dziennie.

5. Zapobiega rakowi

Kurkuma może zapobiegać rozprzestrzenianiu się komórek nowotworowych, a ryzyko rozwoju raka można zmniejszyć poprzez regularne jej spożywanie.

Może Cię zainteresować