Kategorie OdżywianieZdrowie

Nie pij wody z cytryną w restauracji. Znajdują się na nich bakterie z kału

Woda z cytryną jest popularnym napojem od dziesięcioleci, nie tylko ze względu na jej ostry, orzeźwiający smak, lecz także z powodu modnego ostatnio pomysłu, że woda cytrynowa jest super zdrowa.

via GIPHY

To pojęcie nie jest całkowicie błędne. Udowodniono, że woda z cytryną pomaga w oczyszczeniu organizmu, poprawieniu wyglądu skóry, a nawet utrzymaniu prawidłowej masy ciała

Wiele ludzi zachęca do wypicia większej ilości wody cytrynowej w ciągu dnia. Co więcej, na pewno nie raz spotkałeś się z sytuacją, gdy w restauracji kelner zachęca do zamówienia napoju przed posiłkiem.

W tym momencie wiele osób zamawia wodę z cytryną

Czy aby na pewno robią dobrze? Jak się okazuje, niekoniecznie…

via GIPHY

Badanie z 2007 roku w Journal of Environmental Health przebadało 76 cytryn z 21 restauracji pod kątem bakterii i odkryło, że prawie 70 procent plasterków cytryny pokryte były bakteriami, wirusami i innymi drobnoustrojami – w tym chorobotwórczymi E. coli

Kolejne badanie ABC testujące jedną cytrynę w 10 różnych restauracjach wykazało, że połowa z nich zawierała ludzkie odpady, o których nawet nie myślimy.

via GIPHY

Dlaczego więc cytryny w restauracjach są bardzo zanieczyszczone?

Jak się okazuje, standardy zdrowotne w restauracjach wydają się mniej rygorystyczne w przypadku dodatków.

W śledztwie ABC zauważono, że pracownicy restauracji często chwytali cytryny bez rękawiczek i szczypiec. Powiedzmy, że nie umyli dokładnie rąk po skorzystaniu z łazienki lub nie dotknęli innego miejsca zarodkowego…

Obrzydliwe i nieco przygnębiające…

via GIPHY

Eksperci twierdzą, że przeciętny układ odpornościowy jest przystosowany do radzenia sobie z tego rodzaju zarazkami

Szanse na zarażenie się jakąś infekcją lub chorobą z brudnej cytryny są niewielkie. Jednak lepiej unikać takiej wody z cytryną, chociażby dla własnego poczucia „bezpieczeństwa” i braku obrzydzenia, prawda?

Źródło: tiphero.com | Fotografie: www.giphy.com | Miniatura wpisu: