Kategorie OdżywianieZdrowie

Dodajesz cytrynę do szklanki z wodą, gdy jesteś w restauracji?Te informacje mogą zmienić ten zwyczaj

Kawałek cytryny dodany do szklanki z wodą wzbogaca jej smak i sprawia, że jeszcze przyjemniej się ją pije. Okazuje się jednak, że pozornie niewinny plasterek cytryny może zawierać na swojej powierzchni organizmy, których nie widzimy gołym okiem.

Dodajesz cytrynę do szklanki z wodą, gdy jesteś w restauracji?Te informacje mogą zmienić ten zwyczaj
bbcgoodfood.com

W jednym z badań przeprowadzonych przez Journal of Environmental Health naukowcy pobrali próbki z 76 plasterków cytryn pochodzących z 21 restauracji. Stwierdzili, że 70 procent z nich zawierało szkodliwe bakterie.

Próbki zbierano zaraz po tym, gdy napój został podany. Naukowcom trudno było dokładnie określić pochodzenie mikroorganizmów. Spekulowali, że mogą one wywodzić się od pracowników restauracji lub surowego mięsa, które było przygotowane w pobliżu miejsca przechowywania cytryn. Autorzy eksperymentu napisali:

Mimo, że cytryny mają właściwości antybakteryjne, wyniki naszego badania wskazują na to, że na kawałku cytryny może przetrwać szeroka gama mikroorganizmów. Klienci restauracji powinni mieć świadomość, że plasterki cytryn dodawane do napojów mogą zawierać potencjalnie szkodliwe i patogenne drobnoustroje.

Dodajesz cytrynę do szklanki z wodą, gdy jesteś w restauracji?Te informacje mogą zmienić ten zwyczaj
pixabay.com

Doktor Philip Tierno, profesor mikrobiologii i patologii w Centrum Medycznym NYU Langone, przeprowadził dziesiątki podobnych eksperymentów, w tym jeden na zlecenie ABC News, w którym stwierdził, że połowa plasterków cytryny, zgromadzonych w różnych restauracjach, była skażona drobinkami ludzkich odchodów. Co więcej, kamery przyłapały jak pracownicy gołymi rękami zajmują się krojeniem cytryn.

Dodajesz cytrynę do szklanki z wodą, gdy jesteś w restauracji?Te informacje mogą zmienić ten zwyczaj
wikipedia.org

Tierno stwierdził, że restauracje nie przechowują oraz nie oczyszczają cytryn w należyty sposób przed pokrojeniem. Łatwo również przenieść bakterie z rąk pracownika, na przykład barmana przygotowującego napój, czy też szef kuchni krojącego owoce.

W każdej grupie próbek z różnych instytucji, odkryliśmy mikroorganizmy z trzech obszarów ciała. Obejmują one bakterie z jelit, dróg oddechowych oraz skóry. Wśród próbek zebranych znaleźli się przedstawiciele: E. coli, staphylococcus epidermidis oraz candida, czyli drożdżaka powszechnie powodującego grzybicę pochwy.

Jakie jest prawdopodobieństwo, że cytryna spowoduje, że będziesz chory?

Dodajesz cytrynę do szklanki z wodą, gdy jesteś w restauracji?Te informacje mogą zmienić ten zwyczaj
steptohealth.com

Według Tierna ryzyko istnieje, ale jest wyraźne niewysokie. Jeśli Twoja odporność nie jest osłabiona do infekcji najprawdopodobniej nie dojdzie. Miłośnicy cytryn mogą wycisnąć z niej sok bezpośrednio do wody, zamiast wrzucać do niej plasterek, co zmniejszy ekspozycję na bakterie, ale nadal nie wyeliminuje ich całkowicie. Należy pamiętać, że mikroby są wszędzie i nie da się żyć bez ich obecności.

 

Źródło: huffingtonpost.com | Fotografie: huffingtonpost.com