9 niesamowitych właściwości rzeżuchy. Przyśpiesza metabolizm oraz opóźnia starzenie
Rzeżucha często wykorzystywana jest jako ozdoba Wielkanocnych potraw bądź projekt na biologię. Szkoda, że nie jest spożywana częściej, gdyż może pochwalić się sporą ilością składników odżywczych. Mamy nadzieję, że po przeczytaniu tego artykułu, będzie regularnie gościć w Twoim menu.
Właściwości zdrowotne niepozornej rzeżuchy
Rzeżucha jest bogatym źródłem witaminy A, E, K, C oraz B. Ponadto dzięki jej użyciu wzbogacimy nasze potrawy mikroelementami tj. fosfor, cynk, selen, magnez czy jod. Jest to roślina niewymagająca specjalnych warunków uprawnych, do wzrostu nie potrzebuje nawet ziemi. Wystarczy rozsiać ziarenka na mokrej gazie i postawić w słoneczny i ciepłym miejscu. Po kilku dniach wyrośnie piękna zielona rzeżucha. Roślina ta ma szereg właściwości zdrowotnych, które mogą wspomóc funkcjonowanie organizmu.
1# Poprawia odporność
Regularne spożywanie rzeżuchy może pozytywnie wpłynąć na odporność, ze względu na zawartość w roślinie witaminy C i beta-kartotenu. Substancje te pomagają w walce z infekcjami i przyśpieszają leczenie przeziębienia.
2# Przyśpiesza metabolizm

źródło: canva
Dodatek rzeżuchy do sałatki lub kanapek wspomoże przemiany metaboliczne i zwiększy uczucie sytości po posiłku.
3# Wspomaga pracę mózgu
Rzeżucha jest bogatym źródłem magnezu, który wspiera pracę układu nerwowego i mózgu. Poziom magnezu zmniejsza się w wyniku przewlekłego stresu dlatego ta roślina jeszcze szczególnie polecana dla osób zestresowanych.
4# Zapobiega oraz wspiera leczenie osteoporozy

źródło: canva
Jest boga w wapń oraz witaminę K, która pomaga w mineralizacji kości. Dodatkowo w tej roślinie znajduje się również potas, który zmniejsza wydalanie wapnia z moczem. Chroni to przed rozwojem osteoporozy, której główną przyczyna jest niedobór wapnia.
5# Oczyszcza jelita

źródło: canva
Dzięki moczopędnemu działaniu usuwa z organizmu toksyny. Zawiera również błonnik, który działa jak naturalna szczotka i „wymiata” z jelit nagromadzone odpadki.
6# Wspiera prawidłowy rozwój płodu

źródło: canva
Do właściwego rozwoju płodu (cewy nerwowej dziecka) potrzebna jest odpowiednia zawartość kwasu foliowego w organizmie. Najwięcej tego składnika mają zielone warzywa. Rzeżucha zalicza się do tych roślin, więc idealnie sprawdzi się dla kobiet planujących ciąże, ale również dla tych, które już w niej są.
7# Opóźnia proces starzenia

źródło: canva
Rzeżucha wspomaga produkcję kolagenu, a co za tym idzie redukuję ilość zmarszczek. Dzięki zawartości antyoksydantów dodatkowo walczy z wolnymi rodnikami, które w nadmiarze są przyczyną szybszego obumierania komórek.
8# Zapobiega cukrzycowym powikłaniom
Roślina ta jest źródłem chromu, który wpływa na wydzielanie insuliny przez trzustkę. Zawarte w niej minerały chronią pacjenta przed chorobami serca, udarem oraz chorobą nerek.
9# Pozytywnie wpływa na pracę tarczycy

źródło: canva
Do prawidłowego funkcjonowania tarczycy potrzebny jest jod. Rzeżucha zawiera ten składnik, dlatego idealnie sprawdzi się dla osób zmagających się z dolegliwościami ze strony tarczycy.
Należy jednak pamiętać, że rzeżucha ma silne działanie moczopędne i jej nadmiar może doprowadzić do podrażnienia pęcherza. Dlatego jeśli chodzi o jej bezpieczną ilość, zaleca się maksymalnie 3 łyżeczki dziennie.