Zalety jedynego w swoim rodzaju soku z brzozy. Ten wyjątkowy napój pozyskasz już teraz
Za oknem wiosna, a to oznacza, że brzozy mają dla nas niezwykły dar. Mowa o tzw. soku z brzozy znanym od dawna w medycynie naturalnej jako specyfik wykorzystywany do leczenia różnych dolegliwości. Wszystko dzięki licznym substancjom odżywczym i zawartym w nim mikroelementom. Sok z brzozy jest szczególnie polecany osobo, które chcą wzmocnić swoją odporność l po zimie, oczyścić organizm z toksyn lub wyleczyć anemię. Co jeszcze warto wiedzieć o tym niezwykłym napoju?
Jak pozyskać sok z brzozy?
Zanim przejdziemy do zbawiennych dla zdrowia właściwości soku z brzozy, odpowiedzmy sobie na pytanie, jaki i kiedy go pozyskiwać? Najlepszy czas na zbiór soku z brzozy to wczesna wiosna, a więc przełom marca i kwietnia tuż po ostatnich przymrozkach, a jeszcze przed puszczaniem pąków. To właśnie wtedy w roślinie zaczyna krążyć woda.
Sok z brzozy można pozyskiwać samodzielnie. Co istotne, nie ma w tym nic trudnego. Wystarczy naciąć gałąź o średnicy około 1 cm i założyć na nią plastikową butelkę, a już po kilku godzinach napełni się ona zbawiennym dla zdrowia sokiem. Sok można również pozyskać z pnia drzewa, dzięki czemu uzyskamy możliwie największą ilość soku. W tym przypadku najlepiej, aby pień miał co najmniej 15-20 cm grubości. W drzewie należy wywiercić dziurę, włożyć do niej wężyk, po czym umieścić jej drugi koniec w pojemniku, do którego skapywać ma sok. Najlepiej sprawdza się duża, plastikowa butelka. W ciągu doby z brzozy może wypłynąć ok. 1,5 litra soku.
Co zawiera sok z brzozy?
Sok z brzozy to przede wszystkim źródło witaminy B i C, aminokwasów, potasu, magnezu, fosforu, wapnia, żelaza oraz miedzi, a także cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy i garbników. Wysycony sok z brzozy charakteryzuje się również dużą ilością glukozy, przez co jest on również doskonałym źródłem energii.
Wpływ na organizm
Sok z brzozy jest źródłem wielu cennych dla zdrowia substancji. Jak więc będzie wpływać na nasze zdrowie i samopoczucie?
- poprawia odporność,
- działa oczyszczająco,
- reguluję pracę układu pokarmowego i wpływa korzystnie na jego florę,
- dostarcza energii i jest materiałem budulcowym,
- uzupełnia niedobory witamin i minerałów,
- działa łagodnie przeciwbólowo,
- ma korzystny wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci
- łagodzi dokuczliwe bóle reumatyczne,
- przeciwdziała anemii,
- wspomaga pracę układu krwionośnego,
- usprawnia pracę wątroby
Te liczne korzyści zdrowotne wydają się być bardzo przekonujące. Bierz więc butelkę i rusz w poszukiwanie brzozy! Pamiętaj, że ta pozyskana prosto z drzewa bardzo często jest zdrowsza od tej sklepowej, która może być sztucznie dosładzana, a tego przecież byśmy nie chcieli. Swoją drogą woda brzozowa sama w sobie jest delikatnie słodka.
Przechowywanie soku z brzozy?
Świeżo zebrany sok z brzozy jest zdany do spożycia maksymalnie przez 4 kolejne dni. Po upływie kilku dni kwaśnieje i nie nadaje się do spożycia. Jeśli jednak chcemy za wszelką cenę wydłużyć przydatność soku, warto byłoby go zamrozić lub dodać do niego substancje konserwujące. Z pomocą przychodzi tutaj alkohol, najlepiej 70-procentowy spirytus.