Kategorie Dieta i odchudzanieKoktajleOdżywianieSuperfoodsZdrowe zakupyZdrowie

8 zmian, jakie zajdą w Twoim organizmie, jeśli będziesz regularnie pić sok z marchwi

Gdy zapytalibyśmy Ciebie o przykład (smak) jakiegokolwiek soku, co by to było? Bardzo możliwe, że byłby to sok pomarańczowy, jabłkowy, bananowy, ananasowy lub porzeczkowy. Mało kto wymieniłby sok z marchwi choć ten niesie za sobą mnóstwo właściwości zdrowotnych. Wszystkie jego zalety przekonały mnie do regularnego picia soku z marchwi. Dziś chciałbym się nimi z Tobą podzielić.

właściwości soku z marchwi
Pixabay

Sok z marchwi:

#1 Podkręca metabolizm

Witaminy z grupy B w soku z marchwi pomogą Twojemu organizmowi skutecznie rozbijać tłuszcze, białka i węglowodany i przekształcać je w energie. Co więcej, sok z marchwi jest bogaty w błonnik pokarmowy, który może pomóc w kontrolowaniu wagi. Świetnie sprawdzi się więc w przypadku osób, które dbają o linię lub chcą zrzucić nieco kilogramów.

#2 Ma korzystny wpływ na oczy

Witamina A zawarta w soku z marchwi jest niezbędna dla zdrowia i kondycji oczu. Zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych chorób oczu m.in. zwyrodnienia plamki żółtej, a także chroni ich powierzchnię i wspomaga prawidłową prace wzroku.

Wikimedia Commons

#3 Wzmacnia układ odpornościowy

Marchew zawiera karotenoidy. Te działają niczym prekursor witaminy A, który może wzmocnić układ odpornościowy – wspomagają wzrost i dystrybucję limfocytów typu T, czyli białych krwinek, które chronią nasz organizm przed infekcjami. Układ odpornościowy dodatkowo wspiera zawarta w soku witamina C, która może pomóc w walce z przeziębieniem czy też grypą.

#4 Zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory

Marchew zawiera składniki odżywcze, które mają działanie przeciwutleniające, co może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Oznacza to, że neutralizuje wolne rodniki, które mogą uszkodzić komórki, a nawet uszkodzić Twoje DNA. Błonnik pokarmowy w marchwi może również pomóc w zapobieganiu niektórym typom raka.

Pixabay

#5 Sprzyja kondycji skóry

Witaminy C, E i K, które są obecne w soku z marchwi, sprzyjają kondycji skóry. Witamina C oprócz tego, że jest przeciwutleniaczem, powoduje, że naturalna ochrona przeciwsłoneczna jest skuteczniejsza. Ponadto zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry poprzez wspomaganie produkcji kolagenu. Witamina E także chroni skórę przed Słońcem i dodatkowo leczy stany zapalne. Witamina K z kolei odgrywa istotną rolę w gojeniu się ran.

#6 Idealnie sprawdza się u ciężarnych

Kiedy jesteś w ciąży, Twój organizm potrzebuje kwasu foliowego, żelaza, wapnia, witamin z grupy B, witaminy A i witaminy C. Sok z surowej marchwi jest doskonałym źródłem tych składników odżywczych. Już jedna filiżanka soku z marchwi zapewni Ci około 10% zalecanej ilości wapnia. W 100 gramach będzie również około 10% zalecanej zawartości witaminy C.

Wikimedia Commons

#7 Może poprawić kondycję mózgu

Beta karoten zawarty w marchwi może mieć pozytywny wpływ na Twoje zdolności poznawcze, ponieważ ma właściwości przeciwutleniające. Może zmniejszyć stres oksydacyjny w organizmie, który może uszkadzać mózg. Oznacza to, że może zredukować ryzyko wystąpienia pewnych zaburzeń poznawczych, takich jak choroba Alzheimera i demencja.

#8 Może chronić Twoje serce

Picie soku z marchwi może sprzyjać zdrowiu układu sercowo-naczyniowego ze względu na jego działanie przeciwutleniające. Polifenole, witaminy i minerały zawarte w sokach warzywnych lub  owocowych pomagają także regulować ciśnienie krwi. Co ciekawe, sok z marchwi także skutecznie obniża poziom złego cholesterolu.

I jak tu nie pić soku z marchwi 🙂

Źródła: brightside.me
Fotografie: pixabay.com