×

To jedno z najzdrowszych warzyw świata. Możesz je posadzić we własnym domu

Wyobraź sobie, że możesz kupić tylko jedno warzywo, które miałoby wpłynąć pozytywnie na stan Twojego zdrowia. Co by to było? Okazuje się, że jest wśród nas warzywo, którego właściwości wielu z nas nie docenia. Ba, niektórzy uważają nawet, że jest to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Mowa o…

Rzeżucha jednym z najzdrowszych warzyw na świecie

Rzeżucha lub też inaczej rukiew wodna (niegdyś nazywano ją zdrowiem ciała) to prawdziwa bomba witaminowa. Charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością magnezu, żelaza i witaminy C. Dla przykładu ma więcej żelaza niż szpinak i więcej witaminy C niż takie cytrusy jak cytryna czy pomarańcze, a mimo to tak wiele osób o niej zapomniało.

Właściwości rzeżuchy

Spożywanie rzeżuchy ma właściwości prozdrowotne.

  • wspomaga eliminację toksyn z organizmu
  • pobudza apetyt i wspomaga trawienie
  • oczyszcza krew
  • zwalcza stres oksydacyjny
  • zapewnia działanie przeciwutleniające
  • wspomaga regenerację komórki w ciele
  • promuje zdrowy apetyt
  • wskazana jest przy chorobach nerek
  • leczy liczne problemy skórne
  • zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
  • neutralizuje negatywne skutki palenia papierosów
  • poleca się ją osobom z niedoczynnością tarczycy, ponieważ jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego jodu

Domowa uprawa rzeżuchy

Przesyp nasiona rzeżuchy do szklanki i zalej je wodą. Odstaw i poczekaj do momentu, aż zaczną się kleić niczym namoczone siemię lniane. Powstałą masę rozsmaruj na wilgotnej warstwie ligniny znajdującej się na tacy lub odwróconej doniczce. Całość przykryj na dwa dni pamiętając o tym, że lignina przez cały ten czas musi być wilgotna. Przykrycie zdejmij, gdy zauważysz, że nasiona zaczęły kiełkować. Rzeżucha będzie nadawać się do zbioru po około 10 dniach, kiedy osiągnie rozmiar 5-7 cm. W tym celu ścinamy ją nożyczkami tuż nad ligniną.

Jak spożywać rzeżuchę?

Rzeżuchę można spożywać w postaci soku, ale nigdy nierozcieńczonego ze względu na jego siłę, która mogłaby doprowadzić do procesu zapalnego w gardle i żołądku. Najlepiej rozcieńczyć sok z rzeżuchy z wodą w stosunku odpowiednio 1:5. Warto zaznaczyć, że zaleca się spożywanie takiego soku co drugi dzień.

Przekonaliśmy Was do spożywania rzeżuchy?

Źródła: www.poradnikzdrowie.pl, www.medme.pl

Może Cię zainteresować