×

7 korzyści z jedzenia papai. Wystarczy, że będziesz jeść ją zaledwie raz w tygodniu

Krzysztof Kolumb nazwał papaję „owocem aniołów” i ma to sens, kiedy tylko przyjrzymy się wszystkim korzyściom, jakie przynosi ten owoc naszemu organizmowi. Właściwości tego owocu to jednak nie jedyna zaleta. Kolejną jest jego wspaniały smak, dzięki czemu nie sposób mu się oprzeć.

O papai słów kilka…

Owoce papai pochodzą z Ameryki, mają owalny, niekiedy gruszkowaty kształt. Może osiągnąć rozmiary nawet 50 cm długości, choć powszechnie ma około 18 cm. Skórka dojrzałego owocu ma żółto-pomarańczowy kolor, podczas gdy miąższ barwę łososiową albo pomarańczową. Papaję można spożywać w kawałkach lub też w formie napoju, który można wypić również w połączeniu z innymi owocami. Z powodzeniem można ją wykorzystać także jako składnik sałatki wieloowocowej.

<a href=Wikimedia Commons">

Wikimedia Commons

Jedna papaja (część jadalna) zawiera około 120 kcal z często większość to energia pochodząca z węglowodanów. Co więcej, papaja jest bogata w substancje odżywcze, a zwłaszcza witaminę A, E, kwas foliowy, potas, miedź, magnez, błonnik oraz wybrane flawonidy, takie jak beta-karoten, luteina, zeaksantyna i kryptoksantyna. Całość sprawia, że jest to owoc, który ma zbawienne właściwości dla ludzkiego organizmu. Na szczególną uwagę zasługuje również obecność witaminy C. Papaja zawiera jej ponad dwukrotną dawkę dziennego zapotrzebowania!

Ciężko przejść również obojętnie obok nasion papai, które uznawane są za naturalne lekarstwo sprawdzające się w walce z różnymi dolegliwościami. Nasiona papai znajdują zastosowanie jako środek przeciwbólowy, przeciwzapalny czy przeciwpasożytniczy. Nasion nie powinny spożywać jednak kobiety w ciąży, kobiety karmiące piersią i dzieci.

<a href=Pxhere">

Pxhere

Korzyści z jedzenia papai są zauważalne już u osób, które jedzą ją raz w tygodniu. Oto, dlaczego warto mieć ją w swoim jadłospisie:

#1 Obniża poziom cholesterolu

Papaja jest bogata w błonnik, który pomaga w obniżanie wysokiego poziomu złego cholesterolu. Obecność przeciwutleniaczy pomaga dodatkowo zapobiegać wielu poważnym chorobom serca.

#2 Pomaga pozbyć się glizd i pasożytów

Glizdy i pasożyty mogą wyrządzić ogromne szkody w naszym organizmie. Papaje wspomagają eliminację niepożądanych szkodników – rozkładają ich jaja. Swoje zastosowanie znajdą również w tym przypadku nasiona „owocu aniołów”.

#3 Zwiększa odporność organizmu

Jak już zostało wspomniane, papaja jest bogata w witaminy A, C i E, które mają znaczenie dla naszego układu odpornościowego i jego funkcjonowania.

#4 Redukuje stany zapalne

Papaja ma właściwości przeciwzapalne. Właściwości, które mogą być szczególnie istotne dla osób zmagających się ze stanami zapalnymi skóry, bólami stawów, dną moczanową i astmą.

#5 Opóźnia procesy starzenia

Wiele składników odżywczych, a zwłaszcza witaminy C i E oraz przeciwutleniacze, może pomóc w opóźnieniu procesów starzenia. Chronią skórę przed wolnymi rodnikami, uszkodzeniami słonecznymi i zmarszczkami.

#6 Reguluje ciśnienie krwi

Dzieje się tak dzięki obecności karpainy w papajach odpowiedzialnej za obniżanie ciśnienia krwi.

#7 Redukuje poziom stresu

Dzięki witaminie C papaja może pomóc w walce ze stresem. Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi na University of Alabama reguluje przepływ hormonów stresu.

To co, kto ma ochotę na papaję? ?

<a href=Flickr">

Flickr

Źródła: brightside.me, kobieta.onet.pl
Fotografie: www.flickr.com

Może Cię zainteresować