Kategorie Choroby układu oddechowegoChoroby zakaźneZdrowie

Miodunka – roślina, która oczyszcza płuca ze smogu i zwiększa odporność pęcherzyków płucnych

Czy słyszałeś kiedykolwiek o miodunce? Właściwości zdrowotne tej wyjątkowej rośliny, zwłaszcza w obecnych czasach, są nieocenione!

Miodunka – co to takiego?

Miodunka występuje w Polsce. Rośnie przede wszystkim na Pomorzu Zachodnim choć nie tylko, bowiem spotkać można ją nawet w ogrodzie. Jak ją rozpoznać? Miodunka to roślina o wielobarwnych, rożowo-niebiesko-fioletowych kwiatach, która znana jest ze swojej odporności na mróz. Wyróżniamy kilka rodzajów miodunki:

  • miodunka ćma,
  • miodunka miękkowłosa,
  • miodunka plamista,
  • miodunka wąskolistna.

Miodunka z powodzeniem sprawdzi się jako roślina ozdobna. Nie mniej jednak to chyba najmniej istotna cecha miodunki – wszystko ze względu na jej wyjątkowe właściwości zdrowotne, o których więcej przeczytasz poniżej.

Pixabay

Właściwości i zastosowanie miodunki

Ze względu na liczną zawartość garbników, miodunka ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Ponadto znajdziemy w niej: allantoiny, saponiny, sole mineralne, kwas chlorogenowy, kwas elagowy i rozmarynowy, kleje roślinne, flawonoidy, alkaloidy pirolizydynowe, krzemionkę, witaminę C i witaminy z grupy B.

Pixabay

Zastosowanie miodunki

Napar i herbaty z miodunki słynie z tego, że:

  • skutecznie oczyszcza drogi oddechowe, pomaga w leczeniu uszkodzonej tkanki płuc, która została narażona na działanie pyłu węgla lub azbestu,
  • zwalcza stany zapalne,
  • wspomaga prace układu oddechowego oraz odpornościowego,
  • usuwa zalegające w organizmie toksyny
  • zwiększa odporność pęcherzyków płucnych na zanieczyszczenia – z tego też powodu wielu ekspertów, aby miodunkę pili wszyscy, którzy są narażeni na smog,
  • działa wykrztuśnie,
  • jest pomocna w leczeniu zapalenia krtani, astmy, gruźlicy,
  • osłania układ pokarmowy – uniemożliwia namnażanie się bakterii Helicobacter Pyroli
Pixabay

Miodunkę wykorzystujemy w formie suszu. Jak przygotować napar?

Aby cieszyć się zdrowotnymi właściwościami miodunki należy ją odpowiednio przygotować. Miodunkę, a właściwie jej kwiaty i liście (łodyga pozostaje w celu dalszego rozrostu rośliny) po zebraniu należy odpowiednio osuszyć w naturalnych suszarniach lub pomieszczeniach w temperaturze około 35 stopni Celsjusza. Należy pamiętać, aby miodunka podczas suszenia była rozłożona. Po etapie suszenia można przygotować z niej herbatę lub napary o wielu cennych właściwościach zdrowotnych.

Sposób przygotowania:

Na dwie łyżki suszu z miodunki przypadają dwie szklanki wody. Mieszankę suszu i wody gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Tak przygotowany wywar pij kilka razy dziennie zawsze po posiłkach w ilości 1/2 szklanki.

Źródła: www.poradnikzdrowie.pl