Zadziwiające właściwości miąższu z ananasa. Może uchronić Cię przed rakiem okrężnicy
Lubisz ananasy? Świetnie się składa, a to ze względu na niezwykłe właściwości jego miąższu, który zawiera w sobie bromelainę. Co to takiego i jakie właściwości zdrowotne niesie z sobą ten składnik?
Bromelaina – co to takiego?
Bromelaina to enzym roślinny, który został odkryty pod koniec XIX wieku, po czym ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe i odtruwające został zatwierdzony m.in. do leczenia obrzęków i stanów zapalnych. Bromelaina wspomaga również delikatne złuszczanie martwego naskórka i przyspiesza gojenie oparzeń czy ran, a także stosowana jest w przewlekłych lub nawracających stanach zapalnych zatok. Ponadto bromelaina wspomaga proces trawienia białek, przez co w znaczący sposób odciąża prace układu pokarmowego, dzięki temu zapobiega zaleganiu ich w jelitach.
Bromelaina w walce z nowotworem
Bromelaina jest również wykorzystywana w profilaktyce nowotworów. Wraz z N-acetylocysteiną ma zdolność do leczenia komórek rakowych przewodu pokarmowego, co wykazały przeprowadzone w 2014 roku badania. Jak to wytłumaczyć? Bromelaina wraz z N-acetylocysteiną prawdopodobnie zatrzymują cykl komórkowy, apoptozy i degradację niepotrzebnych lub dysfunkcyjnych składników komórkowych.
Inne badanie potwierdziło, że bromelaina redukuje proliferację komórek i sprzyja dewastaji komórek rakowych, przez co stają się one nieszkodliwe, nie szkodząc przy tym w żaden sposób zdrowym komórkom. Zauważono również, że bromelaina ma działanie cytotoksyczne na komórki raka żołądka i okrężnicy.
Źródła bromelainy
Ananas jest doskonałym źródłem bromelainy, a tym samym produktem, dzięki któremu możemy ograniczyć ryzyko zachorowania na nowotwór okrężnicy. Jeśli jednak nie przepadasz za ananasem lub z różnych przyczyn nie powinieneś spożywać tego owoce, bromelainę możesz również kupić w formie suplementu.
Ananas nie dla każdego
Ananas jest źródłem cukrów prostych, a jego indeks glikemiczny jest dość wysoki – wynosi 59. Oznacza to, że szybko i znacząco podnosi poziom glukozy we krwi, dlatego na ananasy powinny uważać osoby zmagające się z cukrzycą. Ananasów powinny również unikać osoby zmagające się z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy. Są również źródła, które podają, że niedojrzały ananas oraz sok z jego liści jest szkodliwy dla ciężarnych – może przyspieszyć poród lub wywołać poronienie – choć nie ma jednoznacznych dowodów naukowych, które potwierdzałyby tę ustalenia.