×

Kiwi, czyli owoc, który warto uwzględnić w swojej diecie. Zdradzamy jego prozdrowotne zalety

Czy wiesz, że pierwsze efekty regularnego spożywania kiwi mogą być widoczne już po dwóch tygodniach? Niewiarygodne, ile witamin i cennych składników odżywczych kryje w sobie ten zwykły z pozoru owoc. Owoc, który przez niektórych zaliczany jest do grona najzdrowszych owoców świata! To tym bardziej przekonuje nas do tego, aby napisać o nim nieco więcej.

Właściwości kiwi i zalety jego spożywania

Mało kto wie, że zaledwie jedno kiwi pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C dorosłego człowieka, a jak wiemy witamina C odgrywa w naszym organizmie szczególną rolę, podczas gdy jej niedobór może nieść za sobą poważne konsekwencje. Udowodniono, że profilaktyczne przyjmowanie witaminy C pozwala skrócić czas przeziębienia – odpowiednio o 14% wśród dzieci i o 8% u dorosłych. Jakby tego było mało, badanie przeprowadzone na nowozelandzkim uniwersytecie Otago wykazało, że zawarta w kiwi witamina C świetnie wpływa na nasze samopoczucie. Osoby biorące udział w badaniu zauważyły zmiany już po dwóch tygodniach spożywania tego owocu.

Kiwi to również źródło rzadko występującej witaminy E, która zaliczana jest do grona naturalnych antyoksydantów. Oznacza to, że chroni ona nasze komórki przed wolnymi rodnikami i procesem starzenia.

Oprócz witamin, kiwi jest również doskonałym źródłem kwasu foliowego, magnezu, potasu, miedzi wapnia czy manganu.

Kiwi jest pomocne w przypadku zanieczyszczonego organizmu. Doskonale sprawdza się również u osób cierpiących na zaparcia. Ponadto kiwi jest bogate w błonnik, który doskonale wpływa na trawienie.

Dzięki zawartości serotoniny kiwi może pomóc osobom, które źle sypiają. Regularnie spożywane poprawi jakość snu.

Co ciekawe, przeprowadzono badania, które wykazało, że codzienne spożywanie kiwi, może chronić organizm przez niektórymi rodzajami nowotworów, m.in. przed nowotworem jamy ustnej.

Przeciwwskazania do spożywania kiwi

Czy kiwi jest dobre dla każdego? Niekoniecznie. Kiwi to przede wszystkim owoc cytrusowy, dlatego nie powinny po niego sięgać osoby zmagające się z alergią. W przeciwnym razie spożycie owocu może skończyć się uporczywym swędzeniem lub wysypką.

Ciekawostka – kiwi można jeść ze skórką!

Nie tylko wnętrze kiwi, ale również jego skórka ma w sobie pełno witamin. Nic nie stoi więc na przeszkodzie, aby zjeść również i ją – tak, skórka kiwi jest całkowicie jadalna! Należy jednak pamiętać, aby wcześniej dokładnie umyć owoc pod ciepłą, bieżącą wodą. W przypadku gdy nasz owoc jest „wyjątkowo włochaty”, nadmiar włosków można usunąć szczoteczką.

Źródła: smakosze.pl
Fotografie: pixabay.com

Może Cię zainteresować