×

Badanie: Istnieje związek pomiędzy kondycją jelit, a wchłanialnością witaminy D

O witaminie D zostało już powiedziane bardzo dużo dobrego. Okazało się m.in. że odgrywa ona istotną rolę w walce z COVID-19 – ponad 80% z 200 przebadanych pacjentów chorych na SARS-COV-2 miało niedobór „witaminy słońca”. Tymczasem przeprowadzone w ostatnim czasie badanie rzuciło nowe światło na witaminę D i jej aktywność, która może być powiązana ze zdrowszym mikrobiomem jelitowym.

Badanie

Ciekawe badanie zostało opublikowane w „Nature Communications„. W badaniu wzięło udział 567 mężczyzn, których przebadano pod kątem ryzyka złamań osteoporotycznych. W tym celu badacze wykorzystali sekwencjonowanie rRNA do identyfikacji typów bakterii występujących w próbkach kału i porównali je z poziomem witaminy D. Wyniki obserwacji dały do myślenia.

Wnioski

Okazało się, że mężczyźni, którzy wykazywali bardziej aktywną witaminą D, mieli także wyższą ogólną różnorodność mikrobiomów, co przekłada się na lepsze zdrowie. Według autorki badań Deborah Kado, dyrektorki Kliniki Osteoporozy w UC San Diego Health, za aktywność witaminy D odpowiada kwas masłowy (kwas butanowy). W przypadku osób, które mają zdrowe jelita (więcej zdrowych bakterii), pożyteczne bakterie wytwarzają więcej kwasu masłowego, który jest w zasadzie produktem ubocznym powstającym podczas rozkładania się włókien przez bakterie.

Słowo „aktywny” odgrywa w tym przypadku bardzo istotną rolę. Jak podkreśla Kado, wystarczającą ilość witaminy D można uzyskać ze światła słonecznego lub suplementów. Jeśli jednak Twój organizm jej nie metabolizuje, nie odniesiesz korzyści, jakie niesie za sobą „witamina Słońca”, takich jak wzmacnianie układu odpornościowego, zwiększenie wydolności aerobowej, zwiększenie beztłuszczowej masy ciała czy wzmocnienie kości.

Dobra wiadomość jest taka, że ​​prawdopodobnie możesz zwiększyć wchłanianie witaminy D poprzez zdrowe nawyki żywieniowe

Wydaje się bardzo prawdopodobne, że możemy wprowadzić zmiany stylu życia, aby zmaksymalizować zdrowie bakterii jelitowych, co z kolei poprawi ogólny stan zdrowia. Ponadto, wraz z poprawą funkcjonowania jelit, poprawi się również wchłanianie witaminy D… Jest wiele czynników, które mogą zmaksymalizować aktywność witaminy D. Najłatwiej jest zadbać o to, aby w naszej codziennej diecie znalazło się miejsce na świeże owoce i warzywa. Zapewnimy sobie w ten sposób nie tylko niezbędne dla naszego zdrowia witaminy i minerały, ale także pożywne środowisko dla zdrowych bakterii jelitowych – twierdzi Deborah Kado

Warto zaznaczyć, że badania zostały przeprowadzone na mężczyznach w starszych wieku. Kado nie może więc zapewnić, że badanie dałoby takie samo rezultaty w przypadku kobiety czy młodszych mężczyzn. Nie mniej jednak na podstawie wcześniejszych badań uważa, że wiek czy płeć nie mają tutaj znaczenia.

Prawidłowo odżywiaj swoje jelita, regularnie ćwicz, a poprawisz wchłanialność witaminy D. Duża ilość zdrowych bakterii w naszym jelitach wiążę się z maksymalizacją metabolizowania witaminy D w naszym organizmie, a to jest ważne dla szeregu korzyści zdrowotnych, w tym osteoporozy i funkcji odpornościowych– dodała Kado

Źródła: www.prevention.com, www.runnersworld.com
Fotografie: pixabay.com

Może Cię zainteresować