×

10 powodów, dla których warto jeść brukselkę codziennie

Brukselka, a właściwie kapusta brukselska, to jedno z najbardziej odżywczych warzyw. Może przynieść wiele korzyści, o ile będzie regularnie spożywane. Zawiera sporo witamin, minerałów i błonnika oraz wykazuje działanie antynowotworowe i przeciwzapalne. Pozytywnie wpływa na płodność, a także spowalnia proces starzenia się. Poznaj najważniejsze argumenty, dla których warto jeść brukselkę i włącz ją do swojego jadłospisu, jeśli chcesz zmienić styl życia na zdrowy.

Oto 10 powodów, dla których warto jeść brukselkę codziennie:

#1 Jest bogata w witaminę C

W 100 g gotowanej brukselki znajduje się 62 mg witaminy C, zaś w surowej aż 85 mg! To niemal średnie dobowe zapotrzebowanie na ten składnik odżywczy dla dorosłego człowieka.

Witamina C jest niezbędna do naprawy i wzrostu tkanek. Jest przeciwutleniaczem i pomaga w produkcji kolagenu. Pozytywnie wpływa na odporność oraz przyspiesza procesy leczenia.

Dzięki niej zwiększa się przyswajanie żelaza niehemowego, które jest trudne do wchłonięcia w porównaniu z żelazem ze źródeł zwierzęcych.

Witamina C znajduje się w wielu warzywach i owocach, ale brukselka jest jednym z najlepszych jej źródeł roślinnych

#2 Zawiera dużą ilość witaminy K

Głównym źródłem witaminy K są zielone rośliny. Jej ilość jest proporcjonalna do zawartości chlorofilu, dlatego rośliny bezchlorofilowe nie zawierają tego składnika odżywczego.

W 100 g brukselki jest ponad 100 mg witaminy K. Wykazuje ona właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i przeciwbólowe. Jednak jej najważniejszymi funkcjami są: udział w procesach krzepnięcia krwi oraz w gospodarce wapniowej organizmu i trzymaniu prawidłowego poziomu białek budujących tkankę kostną.

Brukselka zapobiega zakrzepom oraz osteoporozie ze względu na dostarczaną organizmowi wysoką ilość witaminy K, przez co zwiększa wytrzymałość kości i minimalizuje prawdopodobieństwo złamania kości, nawet u kobiet po menopauzie.

Uwaga! Brukselka może osłabiać działanie leków przeciwzakrzepowych!

#3 Warto jeść brukselkę, ponieważ ma dużo błonnika

Brukselka zawiera w 100 g ponad 10% dziennego zapotrzebowania na błonnik, czyli ok. 4 gramy.

Błonnik pokarmowy jest istotną częścią zdrowego odżywiania, ponieważ pełni rolę „miotełki”, która wymiata nasze jelita. Pomaga w łagodzeniu zaparć poprzez zwiększenie częstotliwości i konsystencji stolca.

Zwiększone spożycie błonnika wiąże się również z innymi korzyściami zdrowotnymi, m.in. minimalizuje ryzyko chorób serca.

Brukselka jest niskokaloryczna, więc polecana jest także osobom będącym na diecie redukcyjnej

#4 Są w niej kwasy tłuszczowe omega-3

Jednym z najlepszych roślinnych źródeł kwasu alfa-linolenowego (ALA) jest brukselka. Już 100 g tego warzywa pokrywa ponad 10% dziennego zapotrzebowania na ten tłuszcz.

Kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają w redukcji trójglicerydów we krwi, spowalniają spadek funkcji poznawczych, zmniejszają oporność na insulinę i zmniejszają stan zapalny.

Kwasy tłuszczowe zawierają również m.in. owoce morza i ryby

#5 Brukselka stabilizuje poziom cukru we krwi

Kolejną korzyść, jaką niesie regularne spożywanie brukselki, to pomoc w utrzymaniu stałego poziomu cukru we krwi. Jest to związane z wyżej wymienionymi czynnikami, czyli z wysoką zawartością błonnika oraz kwasu ALA.

Niestrawiony błonnik powoli porusza się w jelitach i spowalnia wchłanianie cukru do krwi, dzięki temu minimalizuje ryzyko wystąpienia cukrzycy.

Z kolei, kwas alfa-liponowy zawarty w brukselce jest przeciwutleniaczem, który ma wpływ na poziom insuliny we krwi. Według naukowców, kwas ALA zwiększa efektywność pracy insuliny w stabilizowaniu poziomu cukru we krwi.

Brukselka jest polecana nie tylko w ramach profilaktyki przed cukrzycą, ale także diabetykom, ponieważ ma niski indeks glikemiczny

#6 Reguluje ciśnienie krwi i poprawia pracę serca

Brukselka jest bogata również w pierwiastki wpływające na pracę serca. Zmniejszają one ryzyko wystąpienia zawału oraz regulują ciśnienie krwi.

Są to przede wszystkim:
wapń, który odpowiada za prawidłowe pompowanie krwi do narządów i tkanek,
magnez, który rozszerza tętnice i chroni przed zawałem.
sód i potas, które kontrolują ciśnienie krwi.

Brukselka zawiera wiele innych minerałów i witamin, dzięki którym wspomaga funkcjonowanie całego organizmu

#7 Ma właściwości przeciwzapalne

Podstawowym przeciwutleniaczem obecnym w warzywach jest kempferol o silnych właściwościach przeciwzapalnych. Zawiera go m.in. brukselka, dlatego możemy traktować ją jako środek na stany zapalne.

Działa ona również zapobiegająco poprzez minimalizowanie ryzyka pojawienia się chorób prozapalnych, tj. nowotwory, choroby serca, czy cukrzyca.

Jak wykazały badania, u osób, które zwiększyły ilość spożywanej brukselki, zmniejszyła się liczba markerów zapalnych we krwi.

Jeśli chcemy oczyścić organizm z toksyn, powinniśmy włączyć brukselkę do swojego menu. Dzięki zawartej w niej siarce możliwy jest skuteczny detoks

#8 Warto jeść brukselkę w ramach profilaktyki nowotworowej

Brukselka, podobnie jak inne warzywa krzyżowe (jak np. brokuły czy kalafior), ma właściwości antynowotworowe, które zawdzięcza zawartości sulforafanu – silnego przeciwutleniacza.

Chroni przed czynnikami rakotwórczymi oraz neutralizuje wolne rodniki, które powstają w wyniku stresu oksydacyjnego i są przyczyną poważnych chorób.

Spożywanie większej ilości warzyw, w tym brukselki, powoduje wzrost enzymów detoksykacyjnych o 15-30% i może uchronić m.in. przed rakiem prostaty, piersi, płuc i jelita grubego.

#9 Wpływa pozytywnie na płodność i rozwój płodu

Jak przekonują naukowcy, włączenie do diety brukselki może zwiększyć płodność zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Wiąże się to z dużą zawartością kwasu foliowego, który odpowiada za jakość męskiego nasienia.

Niedobór tego składnika może powodować zmniejszenie ilości plemników w nasieniu, ich ruchliwości, a nawet skrócić ich żywotność w pochwie kobiety.

Brukselka i zawarty w niej kwas foliowy jest istotny dla kobiet starających się o potomstwo oraz tych, będących już w ciąży. Bowiem niedobór tej witaminy może doprowadzić do rozwoju wad wrodzonych u dziecka, przyczynić się do zmniejszonej masy urodzeniowej ciała noworodka, a nawet do poronienia.

#10 Łatwo włączyć ją do diety

Brukselka jest zdrowym dodatkiem do każdego posiłku i nie wymaga szczególnej obróbki, a nawet przeciwnie – im krócej jest przyrządzana, tym lepiej. Nie traci wtedy swoich cennych składników odżywczych.

Gotowanie w wysokiej temperaturze niszczy mirozynazę – enzym, który jest niezbędny do produkcji sulforafanu, dlatego najlepiej brukselkę przyrządzać na parze albo zjadać surową.

Dla urozmaicenia można ją jednak też gotować, piec, smażyć i grillować.

Czy przekonałam Cię, że warto jeść brukselkę codziennie? Może znasz inne cudowne właściwości tego warzywa?

Może Cię zainteresować