Walczysz z jesienną chandrą? Oto, jakie produkty spożywcze wyzwolą w Tobie więcej energii
Czas, gdy liście spadają z drzew to pora zmian w naszym otoczeniu, ale również w samym organizmie człowieka. Przyroda przygotowuje się do snu zimowego, powietrze staje się chłodniejsze, a dni krótsze. Taka aura wpływa na nasze samopoczucie, powoduje zaburzenia nastroju i zwiększa ryzyko rozwoju depresji.Brakuje nam energii i często nie chce się nam wstać z łóżka. Jak przechytrzyć nasze ciała?
Niewielka ilość światła słonecznego, chłód i rzadsze przebywanie na powietrzu mają ogromne konsekwencje dla ciała. Rytm wydzielania serotoniny jest zaburzony, a nastrój staje się gorszy. Wydziela się za to więcej melatoniny, czyli hormonu snu, przez co nie mamy ochoty wychodzić z łóżka. Uboga jest również produkcja dopaminy i beta-endorfiny, przez co wolniej reagujemy na bodźce i pogarsza się nasza sprawność intelektualna. Na szczęście bogate w witaminę C, tryptofan i różnorodne minerały posiłki pozwolą nam przetrwać do wiosny.
Co daje nam tryptofan?
Aby nie dać się jesiennej chandrze powinniśmy mobilizować się do regularnej aktywności, ale nie tylko. Już wstając z łóżka możemy zmienić wiele. Dzień warto rozpocząć szklanką ciepłej wody z cytryną, której w tym okresie warto spożywać więcej niż zazwyczaj.
Na śniadanie bardzo dobrze na nas działa solidna dawka tryptofanu, czyli aminokwasu, który stymuluje wytwarzanie antydepresyjnej serotoniny.
Bogate w tryptofan są: chleb razowy, mleko, żółty ser i banany. Pełnoziarniste pieczywo zawiera też uwalniające się węglowodany oraz sód, potas, chlor, cholinę, a także witaminy z grupy B i PP.
Minerały, witamina D i tran
Dla dobrego samopoczucia i dużych ilości energii potrzebne nam są minerały. Warto zawrzeć w diecie odpowiednią ilość magnezu. On znajduje się w: fasoli, soi i soczewicy. Doskonałym źródłem magnezu, ale także litu, miedzi, manganu oraz choliny oraz nasiona słonecznika i pestki dyni. Jajka, które dodatkowo dostarczają organizmowi białka oraz witamin z grupy B również zawierają magnez.
W ciągu jesienią i zimą bardzo brakuje nam witaminy D z powodu braku słońca. Możemy uzupełnić niedobory jedząc ryby morskie oraz wzbogacając dietę o tran. Ryby są też bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które wzmacniają układ nerwowy.
Antydepresyjna moc rozgrzewających przypraw
Gdy brakuje nam odporności i często doświadczamy przeziębień nie wolno zapominać o spożywaniu czosnku i cebuli. Korzystny wpływ na nasze organizmy ma także pieprz cayanne, chrzan, musztarda, pietruszka i imbir. Objawy braku energii i apatii zmniejsza też kurkuma i szafran.
Dania spożywane jesienią powinny mieć charakter energetyzujący i rozgrzewający. Przyprawy o tych właściwościach można przemycić w zupach i ziołowych herbatach.
Tylko nie słodycze!
Podczas złego samopoczucia często poprawiamy sobie nastrój słodyczami, a poziom energii uzupełniamy kofeiną. Wbrew pozorom nie jest to dobre rozwiązanie. Napoje energetyzujące zwykle bogate są w konserwanty i działają przez moment. Warto pamiętać, że jesienną porą zwalnia praca metabolizmu, przez co czujemy się ospali i ociężali, a wysokokaloryczne słodycze oraz przetworzone produkty tylko pogarszają sprawę.