Kategorie PoradyZdrowie

13 sposobów na poprawę pamięci nawet o 80%. Będziesz zaskoczony, jakie to proste

Często jesteśmy przemęczeni, trudno nam myśleć i czujemy się przeładowani informacjami. Ma to naprawdę wiele przyczyn, które zazwyczaj ciężko jest jednoznacznie określić.

Dziś przygotowaliśmy dla Was listę 13 najlepszych i przede wszystkim naturalnych środków, które pomogą Wam w usprawnieniu pamięci i zwiększą wydajność Waszego mózgu.

#1 Kurkuma

pixabay
pixabay

Aktywny składnik kurkumy – kurkumina, skutecznie zwalcza stany zapalne i przede wszystkim wyostrza pamięć.

#2 Cebula

pixabay
pixabay

Regularne spożywanie surowej cebuli poprawia pamięć.

#3 Ryby

pixabay
pixabay

Tłuste ryby, takie jak łosoś, dorsz czy sardynki są pełne kwasów tłuszczowych omega-3, które wspaniale wspierają optymalne funkcjonowanie mózgu.

#4 Rozmaryn

pixabay
pixabay

Rozmaryn jest najsilniejszym naturalnym ziołem, które wspomaga koncentrację i poprawia pamięć. Jego silne środki chemiczne sprawiają, że nasz mózg funkcjonuje znacznie wydajniej. Można zdecydować się na stosowanie olejku eterycznego lub też postawić świeżą roślinę na oknie.

#5 Jajka

pixabay
pixabay

Żółtka jaj zawierają cholinę, która skutecznie wspiera zdrowie naszego mózgu. Regularne spożywanie jaj skutecznie poprawia też pamięć.

#6 Orzechy

pixabay
pixabay

Orzechy włoskie są źródłem naturalnego tłuszczu, witaminy E, C oraz kwasu lanolinowego, który niezbędny jest dla poprawnej pracy komórek nerwowych. Jedzeni orzechów dostarcza do naszego organizmu także sole mineralne, takie jak: potas, fosfor, wapń i magnez.

#7 Ciemna czekolada

pixabay
pixabay

Ciemna czekolada jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy i kofeiny, które zwiększają poziom koncentracji i wyostrzają pamięć.

#8 Awokado

pixabay
pixabay

Awokado jest źródłem witamin, a substancje w nim zawarte poprawiają przepływ krwi do mózgu.

#9 Pieczywo pełnoziarniste

pixabay
pixabay

Jest ono bogate w kwasy omega-3, błonnik oraz węglowodany złożone. Całe ziarna są doskonałe dla prawidłowego rozwoju mózgu.

#10 Pomidory

pixabay
pixabay

Pomidory zawierają silnie działające przeciwutleniacze, m.in. likopen. Jest to korzystne dla ogólnego stanu naszego zdrowia i chroni mózg przed uszkodzeniem powodowanym przez wolne rodniki.

#11 Zielona herbata

pixabay
pixabay

Wypicie od 2 do 3, świeżo przygotowanych, zielonych herbat dziennie, poprawi pracę naszego mózgu oraz pamięć. Co więcej, wzmocni też funkcje poznawcze.

#12 Buraki

pixabay
pixabay

Są źródłem naturalnych azotanów, które poprawiają przepływ krwi w mózgu i w całym ciele.

#13 Jagody

pixabay
pixabay

Sok jagodowy jest bogaty w przeciwutleniacze, które zapobiegają uszkodzeniom mózgu.

Same pyszne rzeczy, prawda? Nic tylko się nimi zajadać!

Źródło: healthyfoodhouse.com | Fotografie: pixabay.com