Ziemniaki mogą być zabójcze, jeśli będziesz przetrzymywać je zbyt długo w kuchni
Ziemniaki są doskonałym dodatkiem do dań głównych. Zapiekane, smażone i gotowane – wszystkie pysznie smakują. Niestety okazuje się, że mogą być nie tylko niezdrowe, ale jak zaraz się przekonasz, także zabójcze!
Jeśli masz w domu ziemniaki, które leżą dłuższy czas, możesz się z nimi pożegnać na zawsze. Czytaj dalej, aby poznać straszną historię związaną z tymi bulwami.
W 2014 roku 8-letnia Maria Chelysheva została sierotą. Wszystko przez zgniłe ziemniaki, które przechowywane były w rodzinnym domu.

Ojciec pewnego dnia zszedł do piwnicy po ziemniaki na obiad, ale długo nie wracał. Zmartwiona żona poszła sprawdzić, czy wszystko z nim w porządku. Niestety kobieta także nie wróciła...
Nie skończyło się tylko na rodzicach Marii.

Wkrótce zmarł jej brat i babcia, która na szczęście tuż przed zejściem do piwnicy poinformowała o wszystkim sąsiadów. Jedyną ocalałą była 8-latka.
Dlaczego ziemniaki mogą być zabójcze?

Należy pamiętać, że zawierają glikoalkaloidy, które występują także w trujących roślinach psiankowatych. To sprawia, że nawet z pozoru niegroźnie ziemniaki stają się śmiercionośne. Przerażający jest także fakt, że samo wdychanie może być szkodliwe dla zdrowia i życia!
Gdy ziemniaki gniją, wydzielają się glikoalkaloidy, które emitują toksyczne gazy. Przez nie zginęła cała rodzina Marii.

Gdy Maria zorientowała się, że jej najbliższych nie ma, chciała zejść do piwnicy. Na szczęście jej matka zostawiła otwarte drzwi, dzięki czemu gaz zdążył się rozproszyć. Dlatego dziewczynka przeżyła.
