×

9 oznak, że Twoje ciało nieprawidłowo trawi mięso. Wzdęcia i zaparcia to objawy

Wielu z nas trudno oprzeć się pokusie dobrze przyrządzonego steku lub soczystego hamburgera. Pomimo tego, że mięso jest pełne składników odżywczych, zawiera również wiele toksyn, tłuszczów nasyconych i elementów, które utrudniają trawienie. Spożywanie zbyt dużej ilości mięsa może prowadzić do poważnych konsekwencji, w tym zwiększania ryzyka cukrzycy w przypadku chorób serca, a nawet raka.

Oto 9 znaków, że twoje ciało nie może prawidłowo trawić mięsa:

1. Zaparcia

U każdego z nas układ trawienny pracuje nieco inaczej. Mięso potrzebuje więcej czasu, aby zostać strawionymi przez organizm, dlatego może powodować niestrawność następnego dnia. Zaparcia mogą być wynikiem wysokiej zawartości żelaza, które zwykle występuje w mięsie czerwonym (wołowina, wieprzowina lub jagnięcina). Poza tym czerwone mięso ma niską zawartość błonnika, co ma zasadnicze znaczenie dla regularnych ruchów jelit.

Wskazówka: niektóre badania wykazują, że jedzenie zbyt dużej ilości czerwonego mięsa może zwiększyć szanse zachorowania na raka jelita grubego. Staraj się jeść czerwone mięso tylko w odpowiednich ilościach (100-200 g tylko dwa razy w tygodniu) z dużą ilością warzyw.

2. Wysokie ciśnienie krwi

Jeśli cierpisz z powodu wysokiego ciśnienia krwi, może to oznaczać, że nadszedł czas, aby ograniczyć spożycie mięsa. Przetworzone mięsa zawierają wysoki poziom sodu, ponieważ są zwykle utwardzane, przyprawiane i konserwowane solą. Poza tym skórka kurczaka i czerwone mięso są bogate w tłuszcze nasycone. Wszystko to może prowadzić do nadciśnienia tętniczego, a nawet do rozwoju choroby niedokrwiennej serca.

Wskazówka: Spróbuj zmniejszyć ilość konsumowanego mięsa, zamiast tego zamień się na warzywa. Jeśli nie możesz się oprzeć, spróbuj przestawić się na chude mięso i owoce morza, ponieważ zwykle mają niższą zawartość tłuszczu.

3. Ciągłe uczucie głodu

Jeśli czujesz się głodny przez cały czas, mimo że właśnie skończyłeś posiłek, może to oznaczać, że spożywasz za dużo białka. Kiedy nie dostarczasz sobie wystarczającej ilości węglowodanów, poziom cukru we krwi spada, a Ty czujesz się głodny.

Wskazówka: Jeśli zdajesz sobie sprawę, że odczuwasz nieustający głód, spróbuj zjeść jogurt grecki z jagodami lub hummus z krakersami pełnoziarnistymi zamiast . Spróbuj odstawić mięso na kilka dni i zobacz, czy poczujesz się lepiej.

4. Nudności

Nudności są częstym objawem problemów z trawieniem mięsa. Nic dziwnego, zważywszy na to, że jego trawienie trwa długo i obciąża żołądek.

Wskazówka: Jeśli zmiana mięsa na sałatkę nie pomoże i nadal odczuwasz mdłości lub skurcze żołądka w czasie od 4 do 26 godzin po zjedzeniu mięsnego posiłku, powinieneś natychmiast zgłosić się do lekarza.

5. Cienie pod oczami

Nie daj się nabrać, że cienie pod oczami spowodowane są tylko brakiem snu lub zmęczeniem. Okazuje się, że niewłaściwe trawienie mięsa może powodować podobny skutek. Jeśli wysypiasz się dobrze, a mimo to cienie pod oczami nie znikają, to znak, że mięso nie jest właściwie trawione przez organizm.

6. Osłabiony układ odpornościowy

Kiedy ciało nie trawi prawidłowo mięsa, możesz chorować częściej niż zwykle. Twój układ odpornościowy może źle reagować na związek organiczny z grupy cukrów (zwany Neu5Gc) znajdujący się w czerwonym mięsie i bardzo trudny do strawienia. Nasze ciała nie wytwarzają tej substancji i dlatego traktujemy ją jako obcą, przez co obserwuje się reakcję immunologiczną.

7. Nieświeży oddech i zapach ciała

Doświadczanie nieświeżego oddechu z ust oraz nieprzyjemnego zapachu ciała jest oznaką, że organizm nie trawi prawidłowo mięsa. Nieprawidłowo trawiony pokarm gnije, co przekłada się na to, jak pachniemy.

8. Zmęczenie

Jeśli po zjedzeniu mięsa zaczynasz czuć się bardzo ospały lub zmęczony, oznacza to, że ciało nie trawi go w prawidłowy sposób i zalega ono w twoich wnętrznościach. W takiej sytuacji układ pokarmowy pochłania więcej energii na trawienie, a efektem jest odczuwanie zmęczenia. Poza tym, jeśli masz wrażenie, że przez kilka dni po zjedzeniu mięsa nosisz w brzuchu cegły, nadszedł czas, aby zmienić nieco swój jadłospis i postawić na coś zielonego i świeżego. Trochę owoców, świeżych koktajli i surowych warzyw z pewnością Ci pomoże.

9. Wzdęcia

Produkty mięsne są trudną do strawienia pozycją w naszym menu, ponieważ białko zawarte w mięsie (zwłaszcza czerwonym mięsie) jest trudniejsze do „rozbicia”, a efektem są wzdęcia. Duże ilości tłustych pokarmów powodują, że żołądek pracuje wolniej, co powoduje dyskomfort. Niewłaściwe trawienie mięsa może prowadzić do gromadzenia się toksyn w organizmie.

Wskazówka: zamiast przyrządzać stek, postaw na ryby lub kurczaka. Te produkty pochodzenia zwierzęcego są dla nas łatwiejsze do strawienia.

Może Cię zainteresować