×

Wrzucili hamburgera z McDonald’s do kwasu solnego. To samo dzieję się w naszym żołądku!

Coraz więcej z nas pragnie prowadzić zdrowy tryb życia i unika przetworzonych produktów, ale każdemu zdarza się sięgnąć po fast foody, które mogą mieć katastrofalny wpływ na nasze zdrowie. Eksperyment przeprowadzony przez angielskich naukowców może jednak skutecznie odwieść Cię od tego pomysłu i sprawić, że zrezygnujesz z hamburgerów serwowanych w popularnej sieci McDonald’s raz na zawsze.

Naukowcy z Uniwersytetu Nottingham w Anglii przeprowadzili eksperyment, w którym ujawnili, co dzieje się w organizmie człowieka po zjedzeniu kanapki z popularnej sieci oferującej dania typu fast food. Sfilmowali przebieg badania, aby móc pokazać go szerszemu gronu odbiorców.

Naukowcy umieścili burgera w kwasie solnym. Jest to kwas obecny w żołądku każdego człowieka, który bierze udział w trawieniu pokarmów i aktywuje enzymy trawienne oraz pomaga przyswajać witaminy i składniki mineralne. Kiedy jest go zbyt mało, pojawia się zgaga, wzdęcia oraz gazy.

W owym płynie, który imitował środowisko istniejące w żołądku człowieka, zanurzone zostało pół cheesburgera z McDonald’s. Cały proces trwał trzy i pół godziny. Po upływie tego czasu oczom wszystkich ukazał się zaskakujący widok.

Wyniki eksperymentu

Kanapka nie rozpuściła się zgodnie z oczekiwaniami. Mimo, że kwas solny jest substancją silnie żrącą, produkt zamienił się w czarną i śliską bryłę. Podobnie dzieje się, kiedy cheeseburger dostanie się do Twojego organizmu!

Powodem takiego wyniku jest fakt, że cheeseburger posiada duże ilości tłuszczów trans. To sprawia, że jest go naprawdę trudno strawić.

Eksperyment angielskich naukowców nie miał na celu, abyśmy zupełnie zrezygnowali z jedzenia typu fast food, ale może lepiej będzie przygotowywać je samodzielnie w domu przy pomocy wartościowych produktów i ograniczając ilość tłuszczu.

Oto cały film z doświadczenia przeprowadzonego na Uniwersytecie Nottingham:

Może Cię zainteresować