Nie wyrzucaj trawy po koszeniu, może Ci się jeszcze przydać!
Zaczęła się wiosna a wraz z nią ogrodowe obowiązki np. koszenie trawy. Co zrobić z nią później? Wyrzucić czy może można ją jakoś jeszcze wykorzystać. Można a my podpowiadamy jak.
Pewien doświadczony rolnik powiedział nam dlaczego nigdy nie wyrzuca skoszonej trawy. Powodem tego jest kilka sposobów na jej ponowne wykorzystanie. Poleca je osobom, które uprawiają ogródki i chcą mieć dorodne plony. Jeżeli zaliczasz się do takich osób również możesz z nich skorzystać.
Odżywczy nawóz

źródło: Youtube/
Robert Rudnik
Na bazie skoszonej trawy możesz przygotować odżywczy nawóz dla swoich roślin. W skoszonej trawie skrywają się również inne rośliny w tym na przykład mniszek lekarski czy pokrzywa. Dzięki tym chwastom nawóz zbogaca się o różnego rodzaju pierwiastki i związki organiczne.
Skoszoną trawę wraz z chwastami znajdującymi się w niej zalej wodą w stosunku 1:1. Na każde 10 litrów mieszanki dodaj 40g superfosfatu. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw na kilka dni, aby zaczął się proces fermentacji. Pojemnik należy umieścić w cieniu, a nawóz mieszać co jakiś czas. Pamiętaj, żeby zachować około 20-30 cm miejsca od krawędzi, gdyż podczas fermentacji pojawi się piana. Nawóz powinien być gotowy w ciągu tygodnia. Po upływie tego czasu dodaj do niego jeszcze wody (może być deszczówka) w proporcji 1:3. Podlewaj regularnie.
Skoszona trawa jako ściółka

źródło: Youtube/
OGRÓDEK Majsterkowicza
Skoszona trawa sprawdzi się również jako ściółka chroniąca rośliny przed chwastami. Utrzymuje ona bowiem glebę wilgotną i luźną. Można stosować ją przy tujach, malinach, agreście czy nawet między grzędami warzyw. Ważne jest aby stosować lekko wysuszoną trawę a nie świeżą.
Składnik kompostu

źródło: Youtube/ OGRÓDEK Majsterkowicza
Trawę można wykorzystać jako składnik kompostu.
Do uprawy ziemniaków

źródło: canva
Wystarczy, że ułożysz ziemniaki w miejscu, w który mają rosnąć i przykryjesz trawą do wysokości 30 cm. Podlewaj regularnie i po kilku tygodniach będziesz mógł cieszyć się pierwszymi plonami.