×

Tonik z buraka oczyści nerki i wątrobę, a także ulży im w pracy

Zdrowe podejście do zmiany odżywiania powinniśmy zacząć od oczyszczenia z toksyn i tego, co nazbierało się w naszym organizmie przez ostatni okres czasu. Idealnym drinkiem, który przybędzie z pomocą, będzie oczyszczający tonik!

 

Źródło: Freepik

Źródło: Freepik

Burak

Znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Świetnie oczyszcza wątrobę i nerki, poprawia trawienie i odżywia organizm. W naszym remedium buraki są fermentowane do formy kwasu, dzięki czemu ich aktywne składniki są jeszcze silniejsze. Zyskują tym samym działanie probiotyczne, antybakteryjne i wydzielają enzymy, które wspaniale działają na organy wewnętrzne. Dodatkowo picie tego napoju poprawia przyswajalność składników odżywczych z jedzenia!

Stosowanie

120 ml kwasu pite dwa razy dziennie zalkalizuje Wasza krew, wzmocni ją, oczyści wątrobę, zapewni regularność wypróżnień i pomoże zredukować kamienie nerkowe!

 

Źródło: Freepik

Źródło: Freepik

Składniki

4 buraki od sprawdzonego dostawcy
1 łyżka soli himalajskiej
Filtrowana woda
Opcjonalnie: dodatki smakowe, takie jak imbir, cytryna, pomarańcza, cynamon

Przygotowanie

Umyjcie buraki wraz ze skórką i pokrójcie w średniej wielkości kostkę. Przełóżcie je do dwulitrowego słoika. Zalejcie filtrowaną wodą do wysokości, w której pozostawicie około 3 cm przestrzeni od krawędzi zamknięcia słoika. Dodajcie sól i ewentualne dodatki smakowe (sok z cytryny lub pomarańczy, suszony imbir lub cynamon). Zakryjcie górę słoika ścierką i przymocujcie za pomocą gumki recepturki lub sznurka. Odstawcie w zacienione miejsce o temperaturze pokojowej na 3-5 dni. Zaglądajcie do słoika codziennie i zbierajcie osad z wierzchu toniku. Tonik będzie gotowy, gdy jego kolor będzie głęboki, a na wierzchu pojawią się małe bąbelki gazu. Zastąp ścierkę zakrętką i przenieś tonik do lodówki, by dalej fermentował. Stosuj po co najmniej 1 dniu spędzonym w lodówce.

 

Źródło: Freepik

Źródło: Freepik

Powodzenia w Waszej oczyszczającej kuracji!

Może Cię zainteresować