Toksyczny dodatek w składzie sklepowych Veget i kostek rosołowych.
Czy zwracasz uwagę na skład sklepowych przypraw takich jak kostka rosołowa, Vegeta czy gotowe buliony? Lepiej zacznij, duża ich część zawiera w sobie szkodliwe dla zdrowia składniki. Zdrowiej będzie zastąpić je naturalnymi odpowiednikami.
Dużo pracy, obowiązków i spraw do załatwienia powoduje, że sięgamy po proste rozwiązania w przygotowywaniu posiłków. Jedną z ich jest wykorzystanie gotowej kostki rosołowej bądź Vegety dla poprawy smaku niektórych potraw. Jednak jak to jest w drodze na skróty, pojawiają się pewne haczyki. W tym przypadku są nimi szkodliwe składniki znajdujące się w składzie tych produktów.
W ciągu zatłoczonego dnia pewnie nie zwracamy na to czasu, ale czy chciałbyś, żeby w Twoim posiłku znajdowały się tłuszcze trans, nadmiar cukru i soli oraz różnego rodzaju chemiczne wspomagacze. Tyle składników w prostej zupie jarzynowej? To aż zmniejsza apetyt. Może faktycznie lepiej by było już nic nie zjeść niż naszpikowaną chemią zupę.

źródło: canva
Toksyczny składnik – glutaminian sodu E621
Znaleźć go możemy w wielu produktach, szczególnie tych wysoko przetworzonych. Duże ilości tego składnika znajdują się w chińskich zupkach, Vegecie, kostkach rosołowych, konserwach, chipsach, gotowych sosach czy daniach typu fast food. E621 ma smak określany mianem umami czyli wyśmienity, smakowity dlatego stosuje się do „podbicia” smaku wielu produktów. Wokół tego składnika od momentu wprowadzenia go do przemysłu spożywczego toczą się spory. Jedni twierdzą, że jest rakotwórczy, drudzy nie widzą żadnych negatywnych skutków jego stosowania. Jednak dietetycy ostrzegają, że nadmiar tego składnika w naszej diecie może mieć niepożądane konsekwencje dla naszego zdrowia. Skutkami jakie może wywołać częste spożywanie glutaminianu sody jest chociażby:
– ból brzucha
– wzdęcia
– zaburzenia układu nerwowego.
– zawroty głowy,
– nadmierną potliwość,
– przyspieszenie rytmu serca.

źródło: canva
Jak zaznacza dietetyczka Joanna Stachowicz-Skałecka, skutki uboczne stosowania tego składnika mogą pojawić się nawet dopiero po kilku latach.
Zamiast kostki używajmy większej liczby świeżych warzyw i ziół, np. tymianku, estragonu, lubczyku czy bazylii. „Jarzynkę” również możemy zrobić samemu. Wystarczy sól himalajska oraz suszone warzywa i zioła, które razem mielimy na drobny pył – wyjaśniła ekspertka.