Choć zima już za nami, okres grypy i przeziębień trwa w najlepsze. Bóle gardła, katar, zatkany nos czy kaszel to tylko niektóre objawy, z którymi przychodzi nam się zmierzyć w tym czasie. Jeśli kaszlesz i zastanawiasz się, jak uporać się z tym dokuczliwym problemem domowymi sposobami, mamy dla Ciebie propozycję nie do odrzucenia! Przekonaj się sam.
Dwa składniki i jeden dzień wystarczą, aby zauważyć efekty
Lek na kaszel, o którym mowa, to nic innego jak… syrop piwny! Nazwa ta oczywiście nie jest przypadkowa, bowiem w skład domowego lekarstwa faktycznie wchodzi piwo. Jeśli nie słyszałeś jeszcze o leczeniu piwem, to czas najwyższy się o tym przekonać na własnej skórze. Oczywiście nie popadajmy tutaj ze skrajności w skrajność 🙂 Ten „domowy lek” ma swój umiar chociażby z tego względu, że zważywszy na jego skład, jest bardzo kaloryczny. Tymczasem skupmy się na składnikach, sposobie przygotowania i dawkowaniu. Więcej na ten temat poniżej.

Przepis na syrop piwny
Składniki:
- 500 ml piwa
- 150 g brązowego cukru
Sposób przygotowania
Zacznij od rozpuszczenia brązowego cukru na małym ogniu. Rozpuszczaj go do momentu, aż zamieni się w karmel, po czym zdejmij go z ognia i dolej do niego piwo. Całość podgrzej przez cały czas mieszając do czasu, aż składniki stworzą jedną spójną całość. Gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut aż mieszanka uzyska konsystencję miodu. Przelej mieszankę do szklanego słoja i odczekaj aż ostygnie.

Przyjmowanie
Bierz jedną łyżkę stołową piwnego syropu trzy razy dziennie. Syrop można podać także dziecku, jednak wtedy zmniejszamy objętość dawki do jednej łyżeczki dziennie. W przypadku suchego kaszlu, warto dodać do syropu piwnego łyżeczkę suszonych liści mięty.