Miód trzymany w niezaciemnionym miejscu traci właściwości lecznicze
Miód – wiele osób go uwielbia. Pomaga leczyć choroby, jest smacznym dodatkiem do zimowej herbaty i podkreśla smak wielu potraw, ale…
Okazuje się, że miód, który jest niewłaściwie przechowywany, traci swoje wartości odżywcze
Często pojawiającym się pytaniem odnośnie miodu jest nurtujący wszystkich temat, czyli który gatunek miodu ma najwięcej wartości?
Niezależnie od tego, na który rodzaj miodu się zdecydujemy, należy pamiętać, że to właśnie enzymy pochodzące z organizmu pszczół są największą wartością
To właśnie dzięki enzymom, miody mają działanie antybiotyczne i bakteriobójcze.
Pamiętaj, że praca pszczół jest kluczowa, bo to ona przynosi wspaniałe efekty dla miodu, z których to potem może korzystać człowiek.
Jest jednak małe ale…
Aby uszanować pracę pszczół i czerpać wiele korzyści ze spożywania miodu, należy przechowywać go w odpowiedniej temperaturze.
Miód powinien być przechowywany w temperaturze 10-20 stopni C
To najlepsza temperatura.
Problem zaczyna się wtedy, gdy temperatura przechowywania miodu sięga już około 40 stopni C.
To samo dotyczy promieni słonecznych i przechowywania miodu w sklepie…
Miód narażony na promienie słoneczne traci swoje właściwości lecznicze
Jeżeli zależy Ci na miodzie, pamiętaj, by nie kupować tego, który jest narażony na światło słoneczne. Nawet, jeżeli będziesz dbał o odpowiednią temperaturę u siebie, miód już dawno nie będzie miał zdrowotnych właściwości.
Nie wiedziałam, że prawidłowe przechowywanie miodu jest tak ważne. Zawsze myślałam, że wystarczy kupić go w zaufanym źródle. I takie miałam, ale teraz uświadomiłam sobie, że jest to plac wystawiony na działanie promieni słonecznych… Może Wy polecicie mi jakieś sprawdzone miejsce?