Te dwa cytrusy różni znacznie więcej niż kolor i rozmiar. Poznaj je lepiej
Cytryna i limonka to stosunkowo podobne do siebie, tropikalne owoce cytrusowe, które dla niektórych są trudne do rozróżnienia.
Są podobne w smaku, kształcie i profilu odżywczym, ale są między nimi znaczne różnice. Naukowo, cytryny są znane jako Citrus Lemon, a limonki nazywa się Citrus aurantifolia. Cytryny są większe niż limonki i są kwaśne, w przeciwieństwie do limonek, które oprócz kwaśnego smaku mogą być lekko gorzkie lub słodkie, w zależności od odmiany.
Drzewko cytrynowe wzrasta zazwyczaj do około 5 metrów, a w skrajnych przypadkach osiąga nawet 10 metrów. Liście mają intensywny jasnozielony kolor, na gałęziach wyrastają kolce. Owoce drzewka cytrynowego mają żółtą, grubą skórkę i delikatny, soczysty miąższ.
Drzewo limonki, tak zwana lima, jest stosunkowo niskie a jego liście są pokryte krótkimi kolcami. Dorasta do wysokości 5 metrów. Owoce limonki mają kolor zielony. Są lekko jajowate, ich skórka jest stosunkowo cienka, a miąższ ma bardzo kwaśny smak z wyraźnie dostrzegalną goryczką.
Cytrusy mają duże ilości witaminy C. Ogólnie, cytryny mają jej około 53 mg, podczas gdy limonki zawierają 29 mg. Limonki są również bogate w witaminę A, a cytryny zawierają dużo potasu i kwasu foliowego.
Jak już wspominaliśmy, cytryny i limonki mają podobny profil odżywczy – zawierają niemal takie same witaminy i minerały oraz są pełne antyoksydantów, które pomagają w walce z rakiem.
Zawierają limonoidy, substancje które mogą zwalczać czynniki rakotwórcze i chociaż mają one kwaśny smak, ich charakter jest zasadowy.
Zarówno cytryny jaki i limonki mogą usunąć z organizmu toksyny, które mogą być główną przyczyną zapaleń i problemów zdrowotnych, takich jak cukrzyca i rak.
Warto dodać je do swojej diety. Zacznij je jeść dzisiaj, a wkrótce poprawisz ogólny stan zdrowia!