Te drobne liście potrafią zdziałać cuda. Raz na zawsze pożegnaj się z żylakami i bólem stawów
Wszyscy wiemy, że liść laurowy to doskonała przyprawa o unikalnym smaku, która jest wykorzystywana w każdej kuchni…Okazuje się, że nie tylko nadają doskonały aromat potrawom, ale potrafią znacznie więcej!
Nie zdajemy sobie jednak sprawy, że oprócz działania na kubki smakowe, liść laurowy ma duży wpływ na nasze zdrowie.
Reklama
Liście laurowe mogą służyć do przygotowania wyśmienitej oliwy smakowej, która niesie za sobą wiele dobrodziejstw dla organizmu.
Jakie korzyści dają nam liście laurowe?
- Uspokajają rozdrażnienie
- Wzmacniają układ odpornościowy
- Pomagają w oczyszczeniu jelit
- Pobudzają oczyszczanie organizmu przez pocenie
- Minimalizują rozmaite bóle stawów
- Pomagają w leczeniu żylaków
- Poprawiają pamięć
Jak przyrządzić oliwę z liści laurowych?
Składniki:
- 30 g liści laurowych
- 250 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Reklama
Umieść liście laurowe w szczelnie zamykanym naczyniu, może to być butelka, słoik lub dzbanek. Zalej liście oliwą z oliwek, dobrze zamknij naczynie i pozostawić nieruchomo w ciemnym miejscu przez 14 dni. Od czasu do czasu potrząśnij mieszanką. Po 2 tygodniach oddziel oliwę od liści i przechowuj ją w ciemnym i chodnym miejscu.
Delektuj się smakiem i dobrodziejstwami pochodzącymi z liści laurowych!
Reklama
Reklama