Za każdym razem dokładnie czytasz etykiety produktów, które mają trafić do Twojego koszyka i wydaje Ci się, że wiesz wszystko na temat tego, co jesz? Przeczytaj tę listę 9 zaskakujących faktów na temat żywności, a szybko zmienisz zdanie.
#1 W większości krajów dozwolone jest uprawianie roślin GMO
W większości państw uprawa genetycznie modyfikowanych roślin może być prowadzona bez żadnych ograniczeń, ponieważ w tych krajach nadal króluje myśl, że takie uprawy są bardziej ekonomiczne i nieszkodliwe. Najbardziej rozpowszechnionymi produktami GMO są: soja, kukurydza, bawełna, rzepak i burak cukrowy.
#2 Prawdziwy ocet balsamiczny nigdy nie jest tani
Tradycyjny ocet balsamiczny jest wytwarzany z soku ze świeżo zebranych białych winogron, gotowanych aż do wytworzenia koncentratu, który następnie poddawany jest powolnemu procesowi fermentacji przez co najmniej 3 lata.
Oczywiście taki skomplikowany proces produkcji ma wpływ na cenę. Dlatego kupując butelkę balsamicznego octu za parę złotych, możesz mieć pewność, że nawet nie stał koło pełnowartościowego produktu tego typu.
#3 Nieprawdziwe wasabi

Prawdziwe wasabi można znaleźć tylko w Japonii, gdzie chrzan japoński uprawia się w odpowiednich warunkach. Korzenie używane do produkcji wasabi dojrzewają w ciągu 3-4 lat, a niecałe pół kilograma tej rośliny kosztuje prawie 400 zł. Dlatego poza Japonią używa się imitacji wasabi, która składa się z chrzanu, musztardy, skrobi i zielonych barwników żywności.
#4 Jesz owady, a nawet o tym nie wiesz

Pigment żywieniowy – karmin, znany również jako E120, służy do nadawaniu czerwonego koloru produktom spożywczym. Nie każdy jednak wie, że karmin jest wytwarzana z kwasu karminowego, produkowanego przez niektóre owady, takie jak czerwiec kaktusowy.
#5 Keczup wcale nie musi być wyprodukowany z pomidorów

Pomijając fakt, że pomidory to niedrogie warzywa, często są zastępowane tańszymi składnikami, takimi jak jabłka, różne środki zagęszczające, barwniki i inne dodatki. Aby odróżnić fałszywy ketchup, najpierw spójrz na jego kolor – powinien być czerwony lub czerwony. Jeśli chodzi o konsystencję, prawdziwe ketchup nie powinien być zbyt wodnisty.
#6 Dlaczego krakersy mają w nich dziury?

Otwory w krakersach nie są dekoracyjnymi akcentami, mają one swoją funkcję. Sprawiają, że przekąski pieką się prawidłowo. W przeciwnym razie nie byłyby tak cienkie i chrupiące.
#7 Liczba kalorii pokazana na opakowaniach może być niedokładna

Problem polega na tym, że system pomiaru kalorii w produktach żywnościowych jest stosunkowo nieaktualny. Na przykład, nie uwzględnia on sposobu, w jaki wchłaniany jest dany składnik. Ostatnio naukowcy zorientowali się, że migdały mają o około 20% mniej kalorii niż pierwotnie zakładano, a pistacje o około 5% mniej.
#8 Żelki zawierają ten sam składnik, co woski samochodowe

Poza żelatyną, barwnikami i innymi składnikami, żelki zawierają również wosk carnauba, który jest pochodzi z liści palmowych. Ten sam wosk stosuje się do produkcji wosków samochodowych, wosków meblowych i w przemyśle kosmetycznym.
#9 Kurczaki staną się jeszcze większe

W ciągu ostatnich 60 lat kurczęta stały się znacznie większe, zwłaszcza ich klatki piersiowej i nogi. Niektórzy twierdzą, że te zmiany są odpowiedzialne jest podawanie hormonów i sterydów tym zwierzętom oraz ich genetyczna modyfikacja