×

Dodatek do kawy, który obciąża trzustkę i zwiększa ryzyko cukrzycy. Ekspertka radzi co zrobić

Według badań ponad 65% Polaków codziennie pije przynajmniej jedną kawę. I dobrze. Eksperci zgodnie przyznają, że kawa pozytywnie wpływa na nasz organizm. Należy jednak pamiętać, że gdy dodajemy do niej mleko, cukier czy inne smakołyki traci na wartości, a w niektórych przypadkach może nawet zaszkodzić.

Reklama

Dlaczego warto pić kawę?

źródło: canva

źródło: canva

Ze względu na to, że kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie, naukowcy dokładnie sprawdzili jak wpływa na zdrowie człowieka. W tym temacie panują różne opinie. Niektórzy są za tym, aby spożywać kawę codziennie natomiast inni nie potrafią przyzwyczaić się jej smaku.

Jednak z naukowego punktu widzenia kawa ma wiele cennych właściwości. Działa antyoksydacyjnie dzięki czemu zwalcza nadmiar wolnych rodników w naszym organizmie. To przyczynia się do spowolnienia procesów starzenia, ochrony narządów oraz poprawy sprawność mentalnej.

Reklama

Kawa ma pozytywny wpływ na układ nerwowy i chroni organizm przed chorobami neurodegeneracyjnymi. Do tego za sprawą polifenoli wpływa pozytywnie na całe ciało, w tym na niezwykle ważny mikrobiom jelitowy – dodaje dietetyk kliniczny, Karolina Lubas w rozmowie z WP abcZdrowie.

Co więcej wstępne badania mające na celu określenie jak kawa wpływa na rozwój cukrzycy typu drugiego są obiecujące. Zawarty w kawie kwas chlorogenowy i kofeina mogą obniżyć ryzyko wystąpienia tej choroby w przyszłości.

Dodatki do kawy

W ubiegłym miesiącu jeden z portali we współpracy z Centrum Badawczo-Rozwojowe BioStat przeprowadził badania dotyczące wiedzy Polaków z zakresu skutków picia kawy. W sondażu udział wzięło 1067 osób powyżej 18 roku życia.

Reklama

Wyniki pokazały, że 65,1 % ankietowanych pije kawę co najmniej raz dziennie. W tym najliczniej osoby po 30 roku życia. A jak z dodatkami do kawy? Najczęstszym dodatkiem jest oczywiście mleko. Sięgają po nie najczęściej kobiety i młodzi ludzie. A jako drugi dodatek pojawia się „coś słodkiego” czyli ciasto, deser lub słodycze.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by itoyoshi (@itoyoshi)

Kawa z mlekiem i z ciastkiem to obciążający trzustkę posiłek, a nasze trzustki są i tak przeciążone. Coraz więcej młodych osób ma zaburzenia gospodarki węglowodanowej pod postacią insulinooporności, stanu przedcukrzycowego czy cukrzycy typu 2. To jest wynik wielu czynników, które nakładają się na siebie – ostrzega dr Luiza Napiórkowska, diabetolog, endokrynolog i internista.

Jeżeli nie wyobrażasz sobie kubka kawy bez słodkiej przekąski, ekspertka ma dla Ciebie radę.

Kefir, zielone warzywa, garść migdałów, inne źródło tłuszczu. Takie pokarmy spowolnią wyrzut glukozy i ochronią w ten sposób trzustkę. Innym sposobem jest aktywność fizyczna po kawie z ciastkiem, by uruchomić dodatkowe spalanie glukozy przez pracujące mięśnie – tłumaczy ekspertka.

Reklama

Może Cię zainteresować

Reklama