Kategorie OdżywianieZdrowie

4 powody, dla których lepiej rzadziej sięgać po wieprzowinę. Jej spożywanie może być ryzykowne

Wieprzowina to mięso, które konsumowane jest w wielu zakątkach świata. Ludzie spożywają ją zarówno w surowej postaci, jak i gotowanej czy też pieczonej. Możliwości jest naprawdę wiele.

Bardzo popularne są również produkty przetworzone z wieprzowiny – kiełbaski, bekon, wędliny. Spora część mięs, które możemy dziś kupić w naszych sklepach, wykonana jest właśnie z tego gatunku mięsa.

4 powody, dla których lepiej rzadziej sięgać po wieprzowinę. Jej spożywanie może być ryzykowne

Mimo że produkty wieprzowe towarzyszą człowiekowi od wielu lat, nie każdy wie, ile zagrożeń może wiązać się z ich spożyciem. Ludzkie niedopatrzenie lub błąd może kosztować nas zdrowie, a nawet i życie. Dlaczego jedzenie wieprzowiny może okazać się niebezpieczne?

#1 Włośnica

4 powody, dla których lepiej rzadziej sięgać po wieprzowinę. Jej spożywanie może być ryzykowne

Włośnica może zainfekować zwierzęta, w tym świnie, a zjedzenie surowego lub niedogotowanego mięsa zakażonego zwierzaka może spowodować tę bardzo groźną chorobę u człowieka.

Zainfekowane mięso zawiera cysty z larwami. Jeśli takie mięso nie zostanie właściwie przygotowane i poddane odpowiednio długiej obróbce termicznej, a spożyje je człowiek, może mieć to dla niego tragiczne konsekwencje.

Soki żołądkowe rozpuszczają otoczkę cysty i larwa może swobodnie dostać się do jelita cienkiego. Po 7-8 tygodniach, gdy włosienie osiągną dojrzałość płciową, będą zaczynają przenikać do krwiobiegu. Z kolei po 12-15 dniach osiedlają się w mięśniach poprzecznie prążkowanych, ale mogą również i w mózgu lub płucach.

Dlatego konieczne jest, aby spożywać tylko przebadaną wieprzowinę, a dodatkowo zawsze jeść wyłącznie mięso poddane odpowiedniej obróbce termicznej.

#2 Zapalenie wątroby typu E

4 powody, dla których lepiej rzadziej sięgać po wieprzowinę. Jej spożywanie może być ryzykowne

Świnie mogą być nosicielami tego wirusa, a zjedzenie przez człowieka zakażonego mięsa może spowodować, że zachoruje. Objawy zapalenia wątroby typu E to m.in.: utrata apetytu, nudności, uczucie zmęczenia, gorączka, ciemny mocz.

Niestety, konwencjonalne metody przyrządzania wieprzowiny nie są w stanie zabić wirusa. Szacuje się, że nawet 65 tysięcy Brytyjczyków zaraża się nim w ciągu jednego roku, tylko po zjedzeniu wieprzowiny lub wyrobów wieprzowych.

#3 Rak

4 powody, dla których lepiej rzadziej sięgać po wieprzowinę. Jej spożywanie może być ryzykowne

Mięso konserwowane jest poprzez wędzenie lub osolenie, może to prowadzić do powstawania czynników rakotwórczych, a co za tym idzie do rozwoju raka u ludzi je jedzących. Spożywanie czerwonego mięsa oraz wieprzowiny w nadmiernych ilościach może powodować przede wszystkim raka trzustki, a także jelita grubego, ponieważ zawiera związek zwany żelazem hemowym, który może uszkodzić podszewkę jelita grubego.

W celu zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka, należy zmniejszyć spożycie produktów przygotowanych z wieprzowiny do 0,5 kilograma na tydzień.

#4 Choroby serca

4 powody, dla których lepiej rzadziej sięgać po wieprzowinę. Jej spożywanie może być ryzykowne

Tłuszcze nasycone mają negatywny wpływ na zdrowie serca. Zwiększają poziom „złego” cholesterolu w organizmie, a tym samym ryzyko rozwoju chorób serca. Mięso przetworzone, takie jak kiełbaski lub bekon, jest bardziej szkodliwe niż nam się może wydawać. Zawiera dużą ilość właśnie tłuszczów nasyconych, a dodatkowo często jest smażone…

Jeśli jesteś w gronie osób narażonych na choroby serca lub już masz z nim jakieś problemy, staraj się unikać produktów wieprzowych.

Źródło: cdc.gov, medlineplus.gov, health.nsw.gov.au, aicr.org, healthyforgood.heart.org, Larsson, S. C., and A. Wolk. “Red and processed meat consumption and risk of pancreatic cancer: meta-analysis of prospective studies.” British journal of cancer 106, no. 3 (2012): 603., Aykan, Nuri Faruk. “Red meat and colorectal cancer.” Oncology reviews 9, no. 1 (2015)., Chaudhry, Shahnaz A., Natasha Verma, and Gideon Koren. “Hepatitis E infection during pregnancy.” Canadian Family Physician 61, no. 7 (2015): 607-608., Pavio, Nicole, Thiziri Merbah, and Anne Thébault. “Frequent hepatitis E virus contamination in food containing raw pork liver, France.” Emerging infectious diseases 20, no. 11 (2014): 1925, Khuroo, Mohammad S., Mehnaaz S. Khuroo, and Naira S. Khuroo. “Transmission of Hepatitis E virus in developing countries.” Viruses 8, no. 9 (2016): 253., wbi.onet.pl | Fotografie: pl.wikipedia.org, commons.wikimedia.org, pixabay.com, pexels.com