×

Jeżeli często używasz folii aluminiowej podczas gotowania, powinieneś jak najszybciej przestać!

Wszyscy korzystamy z folii aluminiowej w kuchni, do gotowania, pieczenia, czy owijania kanapek… Jednak ostatnie badania wykazały, że istnieją poważne przeciwwskazania do jej używania!

Zdaniem ekspertów, częste korzystanie z folii aluminiowej może powodować długotrwałe efekty uboczne, w tym: utratę równowagi, pogorszenie pamięci, koordynacji i kontroli nad ciałem.

Badania wykazały, że gotowanie z użyciem folii aluminiowej negatywnie wpływa na kości, ponieważ aluminium gromadzi się w ich wnętrzu i zajmuje przestrzeń wapnia, tym samym zmniejszając jego poziom.

Źródło: <a href=https://pixabay.com/photo-58735/">

Źródło: https://pixabay.com/photo-58735/

Ponadto naukowcy powiązali grillowanie z użyciem folii aluminiowej ze zwłóknieniem płuc i innymi problemami układu oddechowego, które powstają wyniku wdychania cząstek aluminium. Wielu ludzi wciąż nie zdaje sobie sprawy, że gdy folia aluminiowa jest poddawana działaniu wysokiej temperatur, emituje cząsteczki metalu do żywności, co jest bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia.

Źródło: <a href=https://pixabay.com/photo-379829/">

Źródło: https://pixabay.com/photo-379829/

Dr Essam Zubaidy, z amerykańskiego Uniwersytetu w Sharjah, badał wpływ aluminium na jedzenie, podczas gotowania i stwierdził, że posiłek gotowany w folii aluminiowej może zawierać nawet do 400 mg glinu! To stosunkowo niebezpieczna dawka, tym bardziej, jeżeli często korzystamy z folii aluminiowej podczas gotowania.

Podsumowując, jeżeli chcemy coś upiec, warto zastąpić folię aluminiową papierem do pieczenia. Ten prosty zabieg znacznie zmniejszy szkodliwość produktów, które spożywamy i pozwoli nam cieszyć się lepszym zdrowiem 🙂

Może Cię zainteresować