Odtruwa wątrobę, wspomaga trawienie i zwalcza grypę. Najlepsza jest ta majowa
Prozdrowotne właściwości tej rośliny znane są już od wieków. Mowa oczywiście o pokrzywie. Aby wykorzystać jej właściwości w pełni warto przygotować z niej syrop. Podpowiadamy jak go przygotować.
Właściwości zdrowotne pokrzywy
Pokrzywa ma wiele właściwości prozdrowotne syrop z tej rośliny usprawni pracę układu odpornościowego, sercowo-naczyniowego oraz trawiennego. Ponadto substancje zawarte w pokrzywie oczyszczą ciało z toksyn, pobudzą wydzielanie żółci oraz skutecznie zwalczą przeziębienie. Przeciwutleniacze, w które bogata jest pokrzywa z walczą nadmiar wolnych rodników dzięki czemu zmniejszą ryzyko poważnych chorób i opóźnią procesy starzenia. Kwas foliowy z pokrzywy zapobiega zakrzepom krwi i chroni przed anemią.
Ponadto systematyczne spożywanie syropu z pokrzywy wzmocni włosy, paznokcie oraz pozytywnie wpłynie na cerę.
Syrop z pokrzywy
Składniki:
– około 60 młodych liści pokrzywy,
– 4 kg cytryn,
– 4 l wody,
– 2 kg miodu naturalnego.
Przygotowanie:
Wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Następnie ściągamy naczynie z palnika i wkładamy do niego pokrzywę. Moczymy ją tak przez 24 godziny. Po upływie tego czasu myjemy dokładnie cytryny i wyciskamy z nich sok. Dodajemy go do wcześniej przygotowanej mieszanki i przecedzamy przez sito i gazę. Na koniec dodajemy miód i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowany syrop przelewamy do mniejszych butelek i przechowujemy w lodówce.
Syrop można spożywać regularnie przez 2 tygodnie. Po tym czasie należy zrobić przerwę. W razie jakichkolwiek wątpliwości kurację należy skonsultować z lekarzem.

źródło: youtube/ Malinowynos