Kategorie Zdrowie

Niesamowite właściwości lecznicze syropu z jodły. Skuteczny w leczeniu gardła czy reumatyzmu

Lecznicze właściwości syropu z jodły są znane od lat, choć zdajemy sobie sprawę z tego, że wiele osób wciąż nie ma o tym pojęcia, przez co nie docenia tej wyjątkowej rośliny. W rzeczywistości już sam spacer w jodłowym lesie ma pozytywny wpływ na nasz nastrój. To jednak dopiero początek korzyści, bowiem zarówno szyszki jodły, igły jak i młode pędy są wykorzystywane do przygotowywania zdrowotnych preparatów. Dziś będzie o tych ostatnich, czyli młodych pędach jodły i wyjątkowym syropie, który możemy z nich przygotować.

syrop z młodych pędów jodły
Pixabay

Syrop z młodych pędów jodły

Syrop z młodych pędów jodły świetnie nadaje się do walki z przeziębieniem, katarem, bólem gardła czy zapaleniem oskrzeli. Z powodzeniem łagodzi również ataki astmy. Coraz więcej mówi się także o wpływie syropu z młodych pędów na poprawę funkcjonowanie układu pokarmowego, usprawnienie trawienia czy złagodzenia stanów zapalnych błony śluzowej żołądka. Jak więc widzisz, jest tego naprawdę sporo.

Niesamowite właściwości lecznicze syropu z jodły. Skuteczny w leczeniu gardła czy reumatyzmu
Pixinio

Sposób przygotowania syropu z młodych pędów jodły

Składniki (stosunek wagowy 1:1):

  • młode pędy jodły (z brązowymi końcówkami),
  • cukier

Sposób przygotowania:

  1. Opłucz dokładnie pędy jodły pod bieżącą wodą.
  2. Wyłóż pędami dno szerokiego słoika i przysyp je warstwą cukru. Następnie twórz kolejne takie warstwy do momentu, aż naczynie całkowicie się wypełni (na samym wierzchu powinna znajdować się warstwa cukru).
  3. Dobrze ugnieść zawartość słoika i przykryj go (nie zakręcaj szczelnie).
  4. Tak przygotowany słoik postaw na oknie w słonecznym miejscu i pozostaw na 3 kolejne tygodnie. Przez ten czas regularnie przygniataj pędy jodły, aby cały czas były pokryte cukrem lub w późniejszym czasie wytworzonym syropem.
  5. Kiedy minął już trzy tygodnie, przestaw słoik na dwa miesiące w ciemne miejsce.
  6. Po tym czasie syrop przecedź do butelki przez sitko wyłożone gazą i przechowuj go w lodówce.
  7. Profilaktycznie zażywaj 1 łyżeczkę syropu 3-4 razy w tygodniu. W czasie choroby zaleca się natomiast przyjmowanie 2-3 łyżeczek dziennie.

UWAGA! Stosowanie syropów w celach leczniczych lub przez dłuższy czas zawsze konsultować z lekarzem, zwłaszcza podawanie ich dzieciom, kobietom w ciąży, osobom schorowanym.

Zdecydowani szybszą w przygotowaniu alternatywą jest napar z igliwia. Aby go przygotować, wystarczy jak najdrobniej posiekać igły jodły (1 łyżeczkę), zalać je gorącą wodą i zaparzać przez kilka kolejnych minut. Następnie odcedzamy napar i pijemy, gdy napar jest jeszcze ciepły.

Źródła: wybieram-zdrowie.com