Kategorie Grypa i przeziębienieMedycyna naturalnaPrzepisy na domowe lekiZdrowieZiołolecznictwo

„Penicylina ubogich” wyleczy najbardziej uporczywy kaszel. Możesz zrobić go za grosze

Syropy przygotowywane przez nasze babcie w okresie choroby były jednocześnie błogosławieństwem i przekleństwem. Wynikało to z tego, że nie zawsze były dobre, ale leczyły w mgnieniu oka. „Penicylina Ubogich” jest inna, gdyż zaskakująco dobrze smakuje i dodatkowo skutecznie leczy.

Kaszel, katar czy gorączka to dla naszych babć żaden problem. Na wszystko miały radę w postaci magicznego syropu, naparu albo okładu. Najlepsze jest to, że działało. Natura wie co robi i podaje nam pod nos niesamowite rośliny o cudownych, leczniczych właściwościach. Powinniśmy wykorzystywać je jak najczęściej.

Domowy sposób na uporczywy kaszel

syrop z tymianku
źródło: canva

Dlatego kiedy cierpisz z powodu uporczywego kaszlu mamy na to świetny sposób. Syrop nazywany powszechnie „Penicyliną Ubogich” sprawdzi się idealnie przy infekcjach dróg oddechowych czy stanach zapalnych gardła. Leczy również wszelkie objawy związane z tymi stanami chorobowymi.

Przygotowanie jest banalnie proste a składniki znajdziesz w każdej kuchni. Preparat powstaje na bazie tymianku. To dzięki niemu syrop ma tak wspaniałe właściwości lecznicze. Tymianek jest źródłem naturalnych antybiotyków, działa dezynfekująco i antyseptycznie. Wspomaga leczenie przeziębienia, zapalenia dróg oddechowych i problemach z trawieniem. Zioło działa wykrztuśnie dlatego sprawdzi się przy uporczywy kaszlu, szczególnie tym z zalegającą wydzieliną.

Przepis

Do przyrządzenia syropu będziesz potrzebował:
– 200g cukru,
– 250 ml wody,
– 1 opakowanie suszonego lub świeżego tymianku,
– opcjonalnie starty korzeń imbiru, dla wzmocnienia działania.

Przygotowanie:

Do garnka wsyp cukier i następnie zalej wodą. Umieść garnek na gazie i gotuj przez około 20 minut. Mieszaj co jakiś czas, żeby cukier dokładnie się rozpuścił. Następnie zdejmij naczynie z palnika i dodaj pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj i po ostygnięciu przecedź miksturę przez sito lub gazę. Przelej powstały syrop do ciemnej buteleczki i przechowuj w lodówce. Podawaj 1 łyżeczkę od 3 do 4 razy dziennie.

źródło: youtube/
ŻarPanŻur
Źródła: www.grazynkagotuje.pl